Dopes ned

NEW YORK (Dagbladet): 20 Taliban- og al-Qaida-fanger med hetter og lenker ble i går sendt fra flyplassen ved Kandahar til den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba med et digert C-17 transportfly. Like etter at flyet tok av, ble flyplassen beskutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Disse fangetransportene skjer under ekstreme sikkerhetstiltak etter at CIA-agenten Mike Spann ble drept da Taliban-fangene han avhørte, gjorde opprør i Mazar-i-Sharif. USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld sa i går at offiserene som har ansvaret for fangetransporten, har fått ordre om å sette i verk alle tiltak som er nødvendige for å sikre transporten.

- De er fullt klar over at dette er farlige individer, sa Rumsfeld i går om fangene som ikke får status som krigsfanger, men blir behandlet etter reglene i Genhve-konvesjonen.

Dopet ned

- Dette blir utført med all den ekspertise vi kan mønstre. Disse selvmorderiske folkene har kamerater som er på frifot. Vi vil ikke hjelpe dem til å gjennomføre spektakulære terrorhandlinger, sier Steve Lucas, talsmann for Southern Command, som har ansvaret for transporten.

Flere amerikanske medier meldte i går at fangene blir dopet ned under transporten. De lenkes fast og får ikke gå på do om bord i flyet, men må gjøre sitt fornødne på flasker og potter. Fangene blir først fløyet til Europa før de blir flyttet over i et større transportfly av typen C-141. Til sammen tar transporten mer enn 20 timer.

Den eneste navngitte fangen i gårsdagens transport var ifølge NBC Abdul Aziz, som er en av lederne for hjelpeorganisasjonen Wafa, som USA sier er knyttet til al-Qaida. Aziz har vært fange om bord i «USS Bataan» i flere uker.

Under åpen himmel

Fangeleiren på den amerikanske basen Guantanamo er omgitt av flere nettinggjerder med ruller av barberblad-piggtråd imellom. Fangene vil bli holdt i inngjerdinger der de har et skur bygd av treplater til vern mot regn og dårlig vær. Fangeleiren er omgitt av vakttårn og vaktposter utstyrt med tunge maskingeværer. CNN meldte i går at 100 slike fangeplasser foreløpig er gjort klare. Utvidelsen foregår kontinuerlig, og planene er at fangeleiren skal ha plass til i alt 2000 fanger. De amerikanske styrkene i Afghanistan har nå mellom 350 og 400 fanger i sin varetekt.

Et mer permanent fengsel med ekstreme sikkerhetstiltak er under bygging ved basen der fangene kan bli værende i lang tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer