Dopet bjørner og skjøt dem ut fra bombefly i katapultstol

Amerikanerne turte ikke teste sikkerheten på de nye bombeflyene under Den kalde krigen på mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Den kalde krigen stod på som verst fikk amerikanerne i 1950 et nytt våpen i hendene - bombeflyet B-58 Hustler, verdens første supersoniske bombefly.

Flyet var raskere enn Sovjetunionens og var det første flyet som kunne fly dobbelt så raskt som lydens hastighet.

I tillegg hadde flyene et katapultsystem som skulle sikre pilotene hvis noe skjedde.

Ombord i flyet skulle pilotene plasseres i en kapsel, som ved en eventuell evakuering skulle skytes ut av flyet.

Bjørner som testpiloter Kapselen innehold mat, fløt hvis den landet i vann, og skulle lande trygt ved hjelp av en fallskjerm.

Amerikanerne var imidlertid ikke helt trygge på at sikkerheten var god nok, og ville sende ut flyene med testpiloter før de sendte avgårde sine egne piloter.

Valget falt på levende svartbjørn, som ble dopet ned før de ble plassert i den lille kapselen.

TESTPILOTER: Amerikanerne bruke levende bjørner som testpiloter da de testet sikkerheten i sine nye bombefly under Den kalde krigen.
TESTPILOTER: Amerikanerne bruke levende bjørner som testpiloter da de testet sikkerheten i sine nye bombefly under Den kalde krigen. Vis mer

En video fra US Air Force viser hvordan bjørnene blir plassert og festes i kapselen før den sendes tusenvis av meter opp i lufta.

Brukne bein Beina til bjørnen ble festet godt, og katapultstolen de satt i ble skutt ut av flyet i ulik fart og høyde, og under ulike forhold, for å teste det nye systemet.

Da bjørnene landet, ble de gransket nøye av en undersøkningsgruppe. Bjørnene hadde brukne bein, blåmerker og andre indre skader, men ingen av de døde under testene.

Etter testene ble B-58 Hustler brukt av den amerikanske flyvåpenet, men kun i en kortere periode mellom 1962 og 1970.

DOPET: Bjørnene skal ha blitt dopet ned før de ble skutt ut av bombeflyene i en slags katapultstol. Bjørnene brakk bein og fikk andre skader, men ingen av dem døde under testene.
DOPET: Bjørnene skal ha blitt dopet ned før de ble skutt ut av bombeflyene i en slags katapultstol. Bjørnene brakk bein og fikk andre skader, men ingen av dem døde under testene. Vis mer