Ny rapport avslører:

Dopet ned grotteguttene da de ble reddet ut av dykkere

- Jeg forventet at de to første barna skulle drukne og at vi så måtte gjøre noe helt annet for å få dem ut, sier en av legene som deltok i redningsaksjonen.

INNBLIKK: Slik ble guttene og fotballtreneren reddet ut av grotta i Thailand. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 17 dager var de avisenes og nyhetssendingenes midtpunkt over store deler av verden. De tolv guttene og fotballtreneren deres var på en tilsynelatende ufarlig utflukt i Tham Luang-grotta i Thailand, da alt gikk forferdelig galt.

Etter en time i grotta, skulle barna og treneren ut i friluft igjen. Men på vei tilbake til utgangen ropte plutselig en av guttene: «Det er vann».

Utgangen viste seg å være oversvømt av vann og umulig å passere. Flere av barna kunne ikke svømme. Dermed ble det som skulle være en timelang grottetur forvandlet til en dramatisk redningsaksjon.

I en medisinsk rapport kommer det nå fram nye detaljer om hvordan de 13 personene ble hentet ut fra Tham Luang i juli i fjor. Det skriver CNN.

Kan gi hallusinasjoner

Allerede da redningsaksjonen fant sted, begynte ryktene å gå om guttene hadde blitt dopet ned for å få dem ut av grotta. Ingen ville imidlertid bekrefte eller avkrefte hvorvidt de var gitt medikamenter før de ble hentet ut av dykkerne.

Men ifølge opplysningene som nå kommer fram, ble medikamentet ketamin brukt for å få barna til å slappe av. For mange er ketamin best kjent som et rusmiddel, eller et narkosemiddel så sterkt at det blir brukt for å bedøve hester. Det kan også føre til sterke hallusinasjoner, men er likevel utbredt brukt av anestesileger.

Rapporten sier ifølge CNN ingenting om hvor store doser guttene skal ha fått av stoffet, som også ble brukt som bedøvelse og smertestillende av amerikanske soldater i Vietnam.

SNAKKER UT: Det unge fotballaget ble reddet ut av grotta. Sammen med treneren sin møtte de til pressekonferanse for første gang. Video: AP Vis mer Vis mer Vis mer

Et godt valg

Utgangspunktet for redningsarbeiderne i Thailand, var å tømme grotta for vann slik at guttene kunne komme seg ut hovedinngangen. Det ble også forsøkt å bore nye utganger, men ingen traff området der guttene satt innesperret.

Da alle forsøk viste seg å være umulig, startet arbeidet med å finne et alternativ. Valget falt til slutt på å sende dykkere inn og hente barna ut.

Ifølge det medisinske apparatet som deltok i redningsaksjonen, var ketamin et godt valg for guttene da dykking ble veien ut av grotta. Årsaken er at de var i fare for å få et kraftig fall i kroppstemperatur, såkalt hypotermi, men ketamin forebygger skjelvingene som da kan oppstå.

Richard Harris, som var en av to anestesileger som deltok i redningsaksjonen, hadde imildertid ingen tro på at det skulle fungere.

- Jeg forventet at de to første barna skulle drukne og at vi så måtte gjøre noe helt annet for å få dem ut. Jeg anså oddsen for at de skulle overleve som null, sier Harris til National Geographic.

I GROTTA: Tolv gutter fra alderen 11 til 16 år og treneren deres har i elleve dager sittet i grotta i Thailand. Onsdag fikk de varmetepper og dykkermasker Video: Thai Navy Seal Vis mer

Dykker omkom

Selv om redningsaksjonen var vellykket og de tolv guttene og fotballtreneren kom seg uskadd ut av grotta, endte redningsaksjonen også med tragedie.

En tidligere marinejeger, 38 år gamle Saman Kunont, døde mens han jobbet i grotta. Han omkom som følge av oksygenmangel, da han gikk tom for oksygen 1,5 kilometer fra overflaten.

Kunont var på vei tilbake etter å ha plassert oksygentanker langs ruta inn til grotta. Han kom seg aldri tilbake i tide.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer