- Dopet og drepte vennen

Ane Lykke Reppe (59) blandet sovetabletter i sjokoladeboller, serverte dem - og skal deretter ha drept Per-Olov Thernström (63) med en øks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstkommende mandag møter den 59 år gamle Oslo-kvinnen i Karlstad tingrett. Hun står tiltalt for drap og bedrageri og risikerer livstid i fengsel.

Det var 27. juli i år at gårdbrukeren Per-Olov Thernström ble funnet naken og ille tilredt i senga i mannens idylliske sommerhytte ved sjøen Mängen i Molkom, en halvtimes kjøretur utenfor Karlstad. Dagen etter ble den norske kvinnen tatt inn til avhør og seinere siktet for drap.

I avhøret skal hun ha innrømmet å ha tatt livet av sin fire år eldre venn, men at dette oppsto i en nødvergesituasjon da den 63-årige vennen forsøkte å voldta henne.

Etter drapet låste kvinnen døra etter seg og tok med seg sengetøy, laken, våpenet, flere tusen i kontanter og bankkortet fra avdødes lommebok. Hun satte seg deretter i avdødes bil, dumpet våpenet i en container og parkerte bilen i Karlstad sentrum.

Naken med kondomer

I tiltalen, som Dagbladet har fått tilgang til, står det at den to meter lange og kraftig bygde Thernström ble påført en rekke dødelige slag mot hodet. Under obduksjonen ble det også funnet rester av sovemedisin i 63-åringens blod.

- Kvinnen har under avhørene innrømmet å ha puttet om lag ti sovetabletter i sjokoladeboller som hun serverte Per-Olov. Det er usikkert hvor mange han spiste. Vi kan heller ikke si om han var dopet da han ble påført de dødelige slagene, sier påtaleansvarlig, Barbro Brännlund, til Dagbladet.

Etter seks avhør står Reppe fortsatt på sitt. Hun nekter straffskyld.

NEKTER STRAFFSKYLD:  Ane Lykke Reppe risikerer å bli dømt til livstid i fengsel etter å ha drept og ranet sin venn, Per-Olov Thernström, 18. juli i år. Foto: Marcus Bryngelsson
NEKTER STRAFFSKYLD: Ane Lykke Reppe risikerer å bli dømt til livstid i fengsel etter å ha drept og ranet sin venn, Per-Olov Thernström, 18. juli i år. Foto: Marcus Bryngelsson Vis mer

- Det virker veldig rart at hun få dager etter å ha vært utsatt for et voldtektsforsøk, har kontakt med flere elskere. Per-Olov ble funnet naken i senga med flere kondomer rundt seg. Vi kan ikke fastslå om det har vært seksuell kontakt mellom de to. Ei heller om dette var plantet der slik at det skulle se ut som om det hadde eller skulle skje noe. Hun sier at han kom med flere tilnærmelser mot henne, forteller Brännlund.

Fikset tennene

59-åringen tok 13 000 svenske kroner fra Thernströms lommebok, og gjorde et uttak på 7500 kroner i minibanken få timer etter drapet. Deler av pengene gikk med til å fikse tennene.

Ifølge tiltalen hadde Reppe store økonomiske problemer. Hun skal rundt 18. juli ha hatt svært lite penger og overtrukket en bankkonto.

- Svært mye tyder på at denne handlingen har vært nøye planlagt. Selv sier hun at hun ikke husker noe fra drapsdagen, sier Brännlund.

Dagen etter drapet (19. juli), viser overvåkingsbilder at hun besøker Ikea og bruker store deler av formiddag i Karlstad. I tidligere avhør, hvor hun har innrømmet å ha løyet, har Reppe sagt at hun befant seg hjemme i sjokktilstand eller sovende.

Dagbladet kjenner til at de økonomiske problemene toppet seg for den norske kvinnen da hun for noen år siden var innblandet i en trafikkulykke. Etter det ble hun trygdet, og har de siste fire åra fått utbetalt trygda fra Norge til sin bopel - en misjonskirke i Molkom - hvor hun bodde med sine katter.

Hun skal de siste par åra har hatt liten eller ingen inntekt fra salg av kunst.

- Dopet og drepte vennen

For to år siden fikk kvinnen oppnevnt verge fordi hun hadde psykiske og økonomiske problemer. Vergen var Thernströms samboer (61). De tre ble etter hvert gode venner. I tiltalen mener Thernströms samboer at Reppe bevisst prøvde å ødelegge forholdet deres.

- Jeg kan ikke skjønne at det er hun som har gjort dette. Jeg var hennes gode venn, vi hjalp henne og hun var iblant på besøk hos oss. Det er ikke til å tro, uttalte Thernströms samboer til Dagbladet kort tid etter at Reppe ble fengslet.

Samboeren samler nå krefter til rettssaken. I en kort kommentar til Dagbladet i går kveld, sier hun:

- Jeg har det forferdelig. Og jeg gruer meg til rettssaken. Jeg er helt sikker på at Per-Olov ikke er en voldtektsmann, og at dette drapet var nøye planlagt.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Ane Lykke Reppes forsvarer, Lena Blixt.

SLÅTT I HJEL: I soverommet på denne hytta ble Per-Olov Thernstöm funnet drept med store hodeskader.
DREPT: Gårdbrukeren Per-Olov Thernström ble 63 år gammel.