Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dopet og gjengvoldtatt

Retten fastslår at den 18-årige jenta ble neddopet og tvunget til en leilighet hvor hun gjentatte ganger ble voldtatt på det groveste. Forsvareren (bildet) til 18-åringen som fikk fire års fengsel raser mot dommen og sier tiltalte og jenta nærmest var kjærester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten ga to av de tiltalte kosovoalbanerne fire og et halvt år og fire års fengsel, mens den tredje ble frifunnet for gjengvoldtekten som kunne bli straffet med 21 års fengsel. De to dømte må betale jenta 200 000 kroner for tort og svie og 7000 kroner for økonomisk tap.

Aktor og 24-åringen som ble dømt til fire og et halvt års fengsel tok betenkningstid for å finne ut om de ønsker å anke dommen. Den frikjente godtok dommen, mens 18-åringen som fikk fire år, anket hele dommen på stedet.

- Retten har utført en helt uriktig bevisvurdering. De har ikke trodd på fornærmede når hun har fortalt at den frifunnede voldtok henne, mens retten har trodd på henne i forhold til det hun har forklart om min klient, sier 18-åringens forsvarer, advokat Per Sjong Larsen.

Han forteller at jenta og hans klient nærmest var kjærester.

- De har klint sammen på byen og vært interessert i hverandre. Hvordan kan retten utelukke at de har hatt sex frivillig når hun har så svake minner fra natta, sier Larsen til Dagbladet.no.

18-åringen ble helt fra seg da han fikk høre dommen, og satt gråtkvalt og skjulte ansiktet sitt i bordet under deler av domsopplesninga. Han fikk et halvt år mildere straff enn 24-åringen på grunn av sin unge alder.

Black out

Jenta husker nesten ingenting fra natt til 14. oktober i fjor. Hun møtte de tiltalte på et utested i Oslo, og endte opp med å ha sex med flere av dem i en leilighet seinere på natta. Det siste hun husker var at hun fikk et stikk i siden og ble tvunget inn i en bil utenfor Oslo S like før klokka 04. Hennes neste minne er at hun står foran baderomsspeilet i en ukjent leilighet kun iført sokker og en topp.

Deretter utfører flere utenlandske menn en rekke seksuelle handlinger mot henne - sammen og hver for seg. Sædfunn bekrefter forklaringen hennes, men det finnes ingen spor etter nålestikk eller andre narkotiske stoffer eller bedøvende midler i kroppen hennes. Likevel fastslår retten at hun med all sannsynlighet ble neddopet av de tiltalte eller noen av deres medsammensvorne.

- Det finnes ingen bevis for at hun skal ha blitt dopet ned. Hun husker heller ikke å blitt utsatt for vold, men retten domfeller min klient for å ha brukt vold, sier advokat Larsen.

Frikjent og utvist

To av de tiltalte forteller at de kun hadde frivillig sex med jenta, og samtlige tre nekter straffeskyld. Mannen som ble frifunnet kjørte jenta tilbake til sentrum før klokka 08 morgenen etter.

- Han er svært lettet for at retten valgte å tro ham, sier advokat Ole Petter Drevland.

Etter 350 dager i varetekt ble han endelig løslatt, men politiet ventet for å pågripe ham umiddelbart. Fordi han er tidligere dømt for vinningskriminalitet, blir han utvist fra landet innen to uker.

- Vi er her for å pågripe ham etter utlendingsloven, sier politiinspektør Arne Andersen ved Oslo politidistrikt.

Den fjerde rømte

Først da den 18-årige jenta snakket med mora si på telefon om morgenen, gikk det opp for henne at hun var blitt voldtatt. På voldtektsmottaket ved Ullevål sykehus fant de sædrester fra forskjellige menn flere steder i og på kroppen hennes, og hun anmeldte mennene til politiet som satte store ressurser inn på å finne de ukjente mennene.

Hadde det ikke vært for overvåkningskameraene ved Oslo S, ville saken med all sannsynlighet blitt henlagt. Kameraene fanget henne idet hun ble ført inn i bilen med synlig nummerskilt. Fire menn ble pågrepet, men den fjerde rømte under avhør og har siden vært som sunket i jorden.

Gjengvoldtekten har fått alvorlige følger for jenta i ettertid. Hun skulle begynne i ny jobb, men ble ufør i lengre tid. Av frykt for voldtektsmennene flyttet hun fra Oslo, og hun har slitt med angst og redsel for fysisk kontakt. Etter hvert som tida har gått, har hun klart å huske mer fra det som skjedde den natta. Under rettssaken forklarte hun seg i sju timer for lukkede dører, men hun var ikke til stede under dagens domsavsigelse.

LETTET OVER FRIFINNELSE: Advokat Ole Petter Drevland er glad for at klienten ble frifunnet, men synes dommen var merkelig. Advokat Per Sjong Larsen (bakgrunnen) mener at retten ikke burde trodd jenta når hun forklarte han hans klient voldtok henne.Foto: MADS LARSEN
SÅ DE TILTALTE: Et slik kamera ved Oslo S filmet jenta da hun gikk inn i bilen som ventet. Det gjorde at politiet klarte å finne gjerningsmennene.Arkivfoto: SCANPIX
Hele Norges coronakart