Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dophuene på Plata er unntaket

De aller fleste klarer seg bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Si din mening om dop!

Dophuene på Plata tilhører unntaket, der de stavrer bak streken politiet malte for halvannet år siden. De aller, aller fleste stoffbrukerne klarer seg bra og plager verken turister eller kollektivpassasjerer.

Pleieindustrien framstiller brukerne av ulovlige rusmidler som hjelpeløse ofre. Men det er bare et mindretall som ikke makter å begrense stoffbruken, eller kutte ut når den tar overhånd. De fleste håndterer dop som partileder Jens (røyka og slutta), ikke som Nini Stoltenberg.

Taperne preger

Det er rusmidlenes tapere vi ser, og derfor de som preger debatten. Men er det rimelig at flertallets rettigheter begrenses av mindretallets oppførsel? Da burde man jo totalforby både alkohol og rullebrett. Husk at begge deler har vært forsøkt.

Sjefen for USAs mest suksessrike forsikringsselskap det siste tiåret, er dophue. Det samme gjelder tydeligvis musikerne Equicez og et utall andre band. Willie Nelson blåser. (Rockebransjens omgang med stoff motbeviser ellers hyppig forestillingen om at man blir smart eller innsiktsfull av dop. Forutsetningen må åpenbart foreligge først.)

Men Jean Paul Sartre og Graham Greene skrev sine mest anerkjente bøker i rus.

Fikser det

De vellykte narkobrukerne er ikke bare unntak.

Ifølge offisiell amerikansk statistikk har 94 millioner amerikanere, over to femdeler av befolkningen over 12 år, brukt ulovlige stoffer. 28 millioner av dem brukte i fjor. Trekk fra selv.

Av de 28 millioner som har brukt kokain, har bare 6 prosent prøvd stoffet sist måned. Bare en liten andel av de resterende 94 prosent har fått hjelp til å begrense bruken.

Vi snakker med andre ord om rusmidler som de aller fleste kan håndtere. Stoffbruk er en forbrytelse uten ofre, når vi unntar noen få.

De beste instinkter er i sving når helsearbeidere, frivillige og politikere vil skjerme de sårbare for fristelser. Men snart 40 års forsøk tyder ikke på at behandlingen virker til annet enn å fylle fengslene og finansiere mafiaen. Samtidig forteller samfunnet de tyngste misbrukerne at tilfellet deres er håpløst uten subutex, metadon og behandlingsplass.

<B>BRUKTE KOKAIN: Paul McCartney brukte <A HREF=http://www.ananova.com/entertainment/story/sm_448744.html>kokain regelmessig</a> i ett år før han la det på hylla. I 1980 ble han også tatt med <A HREF=http://www.ananova.com/entertainment/story/sm_270296.html>224 gram marihuana i </a> i Japan mens han turnerte med gruppa Wings. Han tilbragte ni dager i fengsel, men risikerte inntil sju års straffearbeid. Her foran et av sine malerier.