ETTERLYST: Stefan Tapai er fortsatt på frifot. - Dessverre har vi ikke klart å pågripe ham og stille ham for retten, sier svensk politi. Foto: Polisen / Expressen
ETTERLYST: Stefan Tapai er fortsatt på frifot. - Dessverre har vi ikke klart å pågripe ham og stille ham for retten, sier svensk politi. Foto: Polisen / Expressen Vis mer

Dopingkongen «Mr. Maxi» lurte politiet trill rundt

I dag avgjøres skjebnen til bodybuilderproffen Martin Kjellström og 40 andre i Sveriges største dopingsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I dag faller dommen i ankesaken i Sveriges største dopingsak.

4. august 2011 ble 57 personer idømt til sammen 65 års fengsel i den såkalte «Operation Liquid». 41 av dem anket, og ankesakene avgjøres i dag i Sundsvall lagmannsrett.

Politiet har totalt tatt beslag i preparater, legemidler og medisinsk utstyr verdt 60 millioner svenske kroner.

Men hovedmannen, Stefan Tapai (45), er fortsatt på frifot.

Han står på det svenske politiet såkalte Ikaros-liste, lista over landets mest ettersøkte personer. Han antas å befinne seg enten i Spania eller Serbia.

Borte vekk Mesterhjernen bak dopingligaens svært innbringende virksomhet har vist seg en kløpper til å unnslippe svensk politi.

- Dessverre har vi ikke klart å pågripe ham og stille ham for retten, sier kriminalinspektør Henrik Blusi ved Sundsvall-politiet til GT.

- Vi mistenker at han vil fortsette virksomheten sin. Det handler om store penger, gjør Blusi det klart.

Tre mill. i måneden Hver investerte dopingdollar ga 40 dollar tilbake, ifølge svensk politi. Og risikoen er langt lavere enn med narkotika - straffenivået er eksempelvis langt ifra så høyt for doping- som for narkolovbrudd.

I tillegg er det færre om beinet.

Ifølge GT viser politiets etterforskning av pengesporene i saken at Stefan Tapai har tjent minst tre millioner i måneden i løpet av de to årene som politiet har etterforsket.

Kona sentral Mens en rekke av hans undersåtter på ny risikerer å dømmes til lange fengselsstraffer, tror svensk politi at «Mr. Maxi» fortsatt mesker seg med luksus og sydensol langt vekk fra straffesaken der han er antatt hovedmann.

I en nøye planlagt, koordinert aksjon 9. desember 2009 slo svensk og spansk politi sammen til mot «Mr. Maxi»s bolig i Fuengirola på den spanske solkysten. Men da var dopingkongen og hans daværende kone allerede forsvunnet.

Kvinnen ble pågrepet seinere, og siktet for salg av sju millioner enheter anabole steroider. Men «Mr. Maxi» er fortsatt borte.

Svigermor som kurer Ifølge Dagens Næringsliv, som dokumenterte den svenske dopingligaens bånd til Norge i 2011, var kona svært sentral i dopingligaen.

Hun administrerte dopingfabrikken DutchLab i Spania, der det ble lagt flytende anabole steroider som ble smuglet til Sverige i olivenoljeflasker.

I Sverige hadde Mr. Maxi tre hovedleverandører, i Karlstad, Göteborg og Malmö, som distribuerte stoffene videre - før Mr. Maxis kone så reiste til Sverige og hentet fortjenesten.

Pengene ble så overlevert Tapais serbiske mor, som ifølge DN fraktet hele eller deler av beløpet med fly til Serbia.

Bodybuildingstjerne En av hovedmennene i ankesaken er Martin Kjellström (41), en av Sveriges fremste bodybuildere.

41-åringen er en av to svensker som har konkurrert i kroppsbyggingens fremste mesterskap Mr. Olympia i USA.

Politiet hevdet, og tingretten la til grunn, at Kjellström var «Mr. Maxi»s hovedmann i Göteborg. 41-åringen ble dømt til 3,5 års fengsel - en av de lengeste enkeltstraffene i saken.

- Min klient anket dommen, og nå får vi se hva lagmannsretten kommer fram til, sier Kjellströms forsvarer, advokat Ralph Ekman, til GT.

ANKET: Den kjente bodybuilderen Michael Kjellström ble dømt til 3,5 års fengsel i tingretten, og skal være en av hovedmennene i dopingligaen. Foto: Expressen
ANKET: Den kjente bodybuilderen Michael Kjellström ble dømt til 3,5 års fengsel i tingretten, og skal være en av hovedmennene i dopingligaen. Foto: Expressen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer