Dør av tannråte

Flere katter og hunder dør tidligere på grunn av råtne tenner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Dette er svært alvorlig. Jeg har sett noen forferdelige eksempler, sier veterinær Carsten Glindø.

Fire av fem norske hunder og katter har for dårlige tenner, og mange av dem dør som følge av dette.-  Denne problematikken gjelder jo også for mennesker, og vi vet at dårlig tannhelse kan forkorte et menneskeliv med tre år. Her er det plakk som er den store skurken, sier veterinær Carsten Glindø ved Fredrikstad Dyrehospital til Dagbladet.

Tanna faller ut

Ifølge Glindø vil plakk som blir sittende for lenge, føre til en betennelsesreaksjon i tannkjøttet.

-  Før eller siden vil en betennelse gå over i knokkelvevet. Dette kan resultere i at tanna faller ut. Men bakteriene vil i mange tilfeller fortsette å pøses ut i blodbanen og det er i dette øyeblikk at dyret risikerer å få alvorlige infeksjoner andre steder i kroppen.

Svært mange hunder og katter dør av leverbetennelse eller hjertesykdom. Dette kan være et resultat av de bakteriene som har utviklet seg i forbindelse med tannsykdommer, sier han.

Katter og hunder over fem år er særlig utsatt for dette og lider i stor grad av dårlig tannhelse.

Puss en gang om dagen

-  Man må rett og slett pusse kjæledyras tenner en gang om dagen. Jeg behandler rundt 700 hunder og katter i året, og de fleste av disse har aldri fått en tannpuss. Det er enkelt og ikke særlig tidkrevende. Man kan bruke en myk barnetannbørste, men det er svært viktig at man ikke bruker tannkrem for mennesker. Denne inneholder fluor, som er giftig. Vi spytter tannkremen ut, men dette klarer ikke dyrene. Tannkrem for dyr kan kjøpes i de fleste dyrebutikker og hos veterinæren, sier Carsten Glindø.

Dårlig ånde

Han sier at dårlig tannhelse kan føre til store smerter for dyrene. Noen forandrer atferd ved å bli irritable og hissige.-  Noen av disse tilstandene er svært smertevoldende. Noen av symptomene på tannsykdommer hos dyr er at ånden deres stinker som et resultat av for mye tannstein, og at tannkjøttet deres blør, Dette er svært alvorlig, men vi sier Carsten Glindø.

TRAKK MELKETENNER: På denne sju måneder gamle skotske hjortehunden, måtte veterinær Carsten Glindø fjerne flere melketenner.
TANNLØS: Carsten Glindø måtte trekke 16 tenner på denne seks år gamle Bedlington terrieren.