DØDE I BELTESENG: Hjertesyke Ivar Kjell Granberg (64) døde reimet på hender og føtter til beltesenga på psykiatrisk klinikk på Åsgård sykehus i Tromsø 4. juli 2011. Foto: Privat
DØDE I BELTESENG: Hjertesyke Ivar Kjell Granberg (64) døde reimet på hender og føtter til beltesenga på psykiatrisk klinikk på Åsgård sykehus i Tromsø 4. juli 2011. Foto: PrivatVis mer

- Dør du på innsiden av sykehusveggene, er det som om ingen bryr seg

Sentrale politikere reagerer kraftig på at Helsetilsynet ikke vil granske at hjertesyke Ivar (64) døde i reimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dør du på innsiden av sykehusveggene, er det akkurat som om ingen bryr seg. Det er svært sjelden at det foretas undersøkelser som fører til noe, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp) i helse- og omsorgskomitéen på Stortinget.

I går skrev Dagbladet om hjertesyke Ivar Kjell Granberg (64) som døde reimet på hender og føtter i belteseng på Åsgård i Tromsø 4. juli 2011.

KRITISK: Kari Kjos (Frp) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget reagerer på at Helsetilsynet ikke vil granske Ivar Granbergs død. Foto: Jacques Hvistendahl
KRITISK: Kari Kjos (Frp) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget reagerer på at Helsetilsynet ikke vil granske Ivar Granbergs død. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Fylkeslegen opplyste først om at de aldri ble varslet av sykehuset om det uventede dødsfallet, men det ble i går klart at Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) varslet Fylkeslegen i september 2011.

Vil ikke granske Til tross for at obduksjonsrapporten ikke konkluderer entydig når det gjelder årsaken til at Ivar Granberg døde og at reimeleggingen heller ikke blir problematisert i forhold til det uventede dødsfallet, vil ikke Helsetilsynet i Troms granske den fatale hendelsen.

- Dette er en tragisk sak, men vi ser at UNN i denne saken har gjort de tiltak som trengs for å kunne legge en pasient i reimer.  Det kan hende at pasienten var alvorlig hjertesyk da han ble lagt i reimer, og at han skulle vært lagt inn på intensiven og ikke på psykiatrisk, men det blir bare spekulasjoner, uttalte assisterende fylkeslege i Troms, Klaus Melf, til Dagbladet i går.

Fylkeslegen sier de har støttet seg til meldingen fra sykehuset, politiets etterforskning og obduksjonsrapporten i vurderingen om ikke å åpne tilsynssak mot UNN i denne saken.

Reagerer Sentrale stortingspolitikere reagerer skarpt på fylkeslegens uttalelse om at Granberg kan ha vært alvorlig hjertesyk og kanskje heller burde vært innlagt på intensivavdelingen. De mener Melf med dette gir til kjenne at Helsetilsynet har hatt og har all mulig grunn til å granske om Ivar Granberg fikk forsvarlig helsehjelp på sykehuset.

REAGERER: Nestleder i helsekomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp), mener helsemyndighetene må komme til bunns i det uventede dødsfallet. Foto: Bjørn S. Kristiansen / Dagbladet
REAGERER: Nestleder i helsekomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp), mener helsemyndighetene må komme til bunns i det uventede dødsfallet. Foto: Bjørn S. Kristiansen / Dagbladet Vis mer

- Dette er en svært alvorlig sak som burde vært undersøkt av tilsynsmyndighetene. Det fylkeslegen uttaler i saken bør medføre at Helsetilsynet setter i verk gransking. Her kan det foreligge svikt i helsehjelpen, og det bør jo undersøkes, sier nestleder Kjersti Toppe (SP) i helse- og omsorgskomitéen på Stortinget.

Toppe er ikke den eneste i stortingskomitéen som reagerer.

- Dette er en forferdelig historie som jeg er rystet av å høre. Det blir ikke tatt på alvor når feil på sykehus gir fatale konsekvenser. Jeg har møtt mennesker som er blitt lagt i reimer. Det er det mest krenkende du kan gjøre mot et menneske, og det rir dem som ei mare. Mange får store problemer i ettertid, sier Kjos.

Også hun mener fylkeslegens svar i denne saken skulle borge for at Ivar Granbergs død bør undersøkes nærmere.

- Helsetilsynet bør finne ut av om sykehuset tok høyde for hans hjertesykdom da han ble lagt i reimer, sier Kari Kjønaas Kjos.