Dør etter farlige aborter

Hvert år dør 70 000 kvinner som følge av utrygge aborter. USAs abortmotstand bidrar til å holde tallet oppe, mener organisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Utrygge aborter er en av de største årsakene til global dødelighet blant mødre, en menneskelig tragedie som i høyeste grad er mulig å forebygge, skriver Steven W. Sinding i forordet til rapporten «Death and Denial: Unsafe Abortion and Poverty», som kom ut mandag. Sinding er generalsekretær i organisasjonen International Planned Parenthood Federation (IPPH), og er sterkt kritisk til hvordan verdenssamfunnet forholder seg til abortproblemet.

- Dette setter et skarpt søkelys på nasjonale regjeringer og det internasjonale samfunns manglende evne til å forholde seg til et folkehelsespørsmål som viderefører et av de største sosiale skillene mellom rike og fattige land, skriver han.

Flest hos fattige

Tall fra 2005-rapporten til Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at:

• Årlig tar mer enn 18 millioner kvinner utrygge aborter.

• 68000 av kvinnene dør som følge av slike aborter.

WHO definerer aborter som utrygge hvis de blir utført av «personer som mangler de nødvendige kvalifikasjoner eller i omgivelser som mangler et minimum av medisinsk standard, eller begge deler». De fleste utrygge aborter skjer i utviklingsland - fattigdommens mange ansikter bidrar til både uønskede graviditeter og dårlige helsetilbud.

IPPG mener at også USAs såkalte kneblingsregel, er en av faktorene som bidrar til å holde de utrygge aborttallene oppe.

Umulige valg

- Reglen putter frivillige organisasjoner utenfor USA i en uforsvarlig posisjon som tvinger dem til å velge mellom å utføre deres arbeid for å sikre helsen og rettigheter for kvinner og det å miste pengestøtte fra USA, står det i rapporten:

- Kneblingsregelen innebærer at uhjelpsmidler fra USA ikke kan gis til noen utenlandsk organisasjon som utfører abort, gir informasjon om eller henvisning til abortmuligheter, eller arbeider for mer liberale abortlover i hjemlandet. Regelen gjelder også dersom mottakerorganisasjonen bruker midler fra en annen kilde enn USA til dette, står det i rapporten.

Mange i Brasil

Brasil er et av landene som blir trukket fram i den ferske rapporten. Mens jentene i den brasilianske slummen forblør etter usikre aborter, kan de med penger gå til hemmelige, men trygge klinikker og kjøpe seg en trygg abort for opp til 45000 kroner, skriver Klassekampen. Det er fem ganger en gjennomsnittlig månedslønn i landet som har en av de høyeste aborttallene i et utviklingsland. Landets helsedepartementet anslår at 31 prosent av alle graviditeter ender i abort, det betyr 1,4 millioner aborter årlig, de fleste av dem illegale.