TRUET MED INTERDIKT: Dordi Skuggevik Tande, som tok opp kampen mot biskop Georg Müller, er fortsatt truet med interdikt, som vil si at hun kan nektes å skrifte og gå til nattverd.
TRUET MED INTERDIKT: Dordi Skuggevik Tande, som tok opp kampen mot biskop Georg Müller, er fortsatt truet med interdikt, som vil si at hun kan nektes å skrifte og gå til nattverd.Vis mer

Dordi kan bli bannlyst for sin kamp for å få fjernet biskopen

For ti år siden sa Dordi Skuggevik Tande «fri oss fra den onde biskop» om Georg Müller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| TRONDHEIM (Dagbladet):
- Saken mot meg ligger fremdeles i Vatikanets høyesterett, så trusselen om bannlysing er ikke opphevet, men jeg synes kanskje det er på tide at de tenker på å gjøre det nå, sier Dordi Skuggevik Tande til Dagbladet.

Det er ti år siden hun uttalte ordene «fri oss fra den onde biskop» under en messe i Trondheim. Nå er det blitt kjent at den samme biskopen har tilstått seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt, og at dette var årsaken til at han plutselig forlot stillingen i fjor.

- Jeg synes det er veldig greit at bobla sprakk nå, for det er en del som går omkring og tror at det innebar forfremmelse at Georg Müller ble sendt til Roma, sier Skuggevik Tande.

RykterHun jobbet aktivt for å få han fjernet som biskop i Trondheim, blant annet gjennom flyveblader, brev til stiftets pastoralråd og debattinnlegg i Adresseavisen. Men pedofilianklagen ble hun ikke kjent med før i januar i år.

- Jeg hadde hørt rykter, men det var mange som sa veldig mye om Müller, så jeg la ikke så veldig stor vekt på det. Jeg ble likevel ikke overrasket da jeg fikk høre om overgrepsanklagen av noen venner i januar i år, sier Skuggevik Tande.

- Det som nå kommer fram stemmer veldig godt med min opplevelse av Müller, sier hun.

Endret personlighetHun mener biskopen hadde en slik opptreden siden midten av 80-tallet.

- Da endret han veldig personlighet og ble mer og mer pompøs og utviklet seg til å bli en skikkelig preste- og folkeplager. Han gnagde jo ned det kirkelige landskapet rundt seg. Kollegene fra hans egen orden boikottet hans innsettelse i 1997, og det er jo historisk, sier Skuggevik Tande.

Hun mener denne væremåten burde vært nok til å avsette Müller som biskop, men vil ikke kritisere den katolske kirkens håndtering av pedofilisaken som til slutt felte han.

- Offeret har vært så nedbrutt at han ikke har orket politianmeldelse, ikke orket en norsk rettssak og slett ikke norske medier. Derfor er saken tatt hånd om av domstolene i Vatikanet. Vi må huske  at Vatikanet er en stat med egne domstoler, og der er han dømt og erstatning utbetalt til offeret, sier Skuggevik Tande.

Roser pavenHun deler ikke kritikken som har vært reist mot paven den siste tida.

- Jeg tror vi skal takke paven for at Georg Müller nå er fjernet.

- Men har kirken gjort nok for å rydde opp i disse sakene?

- De løper ikke rundt og roper om hva de gjør, men det er gjort veldig mye for å rydde opp.

- Hvordan er ditt forhold til den katolske kirke i dag?

- Jeg har ikke noe problem med å være katolikk. Man må aldri blande sammen kristendommen og kirkens tjenere, sier Dordi Skuggevik Tande.