Dørene lukkes

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROMA (Dagbladet): «Det er ikke plass til alle», står det på valgplakatene til det italienske partiet Lega Nord. Det er under én måned til EU-parlamentsvalget, og det er kampen mot innvandringen til Europa som gjelder. I forrige uke lanserte lederen for Lega Nords Milano-avdeling forslaget som fikk opposisjonen til å minne om Mussolinis raselover: Egne sitteplasser for milanesere på T-banen. Innvandrerne tar alle setene, lød argumentet – og vanlige folk tør ikke lenger kjøre kollektivt.

REGJERINGSPARTIET Lega Nord gjør det bra på meningsmålingene. Vårens store begivenhet for partiet er den nye «sikkerhetspakken» som skal vedtas i morgen. For «sikkerhet» er tidas kodeord – mens arbeidsmarkedet strammer seg til, er det viktig å vise velgerne at man tar deres frykt på alvor. Eller fortelle dem at de egentlig er redde for noe annet. Statistikken har lenge vist at italienske byer er blant Europas sikreste, men det hindret ikke regjeringen i å sette ut væpnede militære styrker for å patruljere gatene i fjor. Nå vil Lega Nord lovfeste retten til å danne borgervern. Sikkerhetspakken skal også gjøre det straffbart å være irregulær innvandrer. Og det skal bli mulig å konfiskere leiligheten til den som leier ut til folk uten oppholdstillatelse.

FORSLAGENE HENGER sammen med den nye praksisen myndighetene har innført for å stanse bølgen av båtflyktninger til landet: Nå blir båtene eskortert tilbake til Nord-Afrika, før de når Italias territorialgrense. Både FN-organisasjoner og viktige talsmenn innenfor den katolske kirken har vært skarpe i kritikken, i tillegg til opposisjonen: «Denne returneringen av immigranter er en avskyelig måte å drive valgkamp på», sier lederen av det demokratiske partiet Dario Franceschini. «Venstresidas moralske hyling gagner bare menneskesmuglerne», svarer regjeringen.

Iblant har Lega Nords politiske linje møtt kritikk også innad i regjeringen, men denne uka har Silvio Berlusconi gått langt i å understreke at dette er felles tankegods, ikke bare nødvendig lim i koalisjonen. «Vi vil ikke ha et multietnisk samfunn», kunne Berlusconi fortelle. (Slik fikk han oppmerksomheten vekk fra skilsmissen, i alle fall.) En av Lega Nords ledere var svært fornøyd: «En gang var vi ganske få som forsvarte den italienske identiteten. Nå, takket være statsministerens ord, er vi i flertall.»

OG DE RESERVERTE plassene for italienere på T-banen? «Det var bare en spøk fra Lega Nord», forsikrer Berlusconi, som han gjerne gjør hvis det blir for mye mas. Avisa La Repubblica er av en annen oppfatning: Utspillet var et lodd, kastet ut for å sjekke hvor dypt opinionen har sunket, skriver den. Det er jo et velkjent politisk forsøk i innvandringsdebatten i de fleste europeiske land. Sånn flyttes grenser. Før man får snudd seg er det nok bare de politisk korrekte og et par verdensfjerne elitister som synes det var en så dum idé, det der med egne seter for ordentlige folk. Det hadde jo vært deilig å få sitte litt oftere.