Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dørene stod oppe, så vi ruslet rett inn

Nye husokkupanter vil starte økologisk bokollektiv i Maridalen.

IKKE FRA HAUSMANIA: Talsmannen for de 15 nye husokkupantene som har flyttet inn i Skar leir i Maridalen, Harald Giæver Sundøy, gjør det klart at de ikke har noe som helst med Hausmania å gjøre. De 15 ønsker å starte et øko-bokollektiv med kulturtilbud der alt skal være økologisk. FOTO: Lars Eivind Bones/Dagbladet
IKKE FRA HAUSMANIA: Talsmannen for de 15 nye husokkupantene som har flyttet inn i Skar leir i Maridalen, Harald Giæver Sundøy, gjør det klart at de ikke har noe som helst med Hausmania å gjøre. De 15 ønsker å starte et øko-bokollektiv med kulturtilbud der alt skal være økologisk. FOTO: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SKAR LEIR (Dagbladet): De nye husokkupantene som flyttet inn i de tidligere forsvarslokalene i Skar leir i Maridalen lørdag tilbakeviser at de skal tilhøre samme gruppe som ble kastet ut av Hausmanns gate 42 i Oslo sentrum torsdag morgen.

- Vi er ikke fra Hausmania. Det er trist at folk blir kastet ut fra hjemmene sine, men utenom det har ikke vi noe med det å gjøre, sier gruppens talsmann Harald Giæver Sundøy (18).

Politiet opplyste til Dagbladet natt til søndag at de er klar over at okkupantene har funnet et nedlagt hus som de har søkt tilhold i, men at politiet ikke har foretatt seg noe foreløpig, og at det er kommunen som eier som må ta en vurdering på hva de skal gjøre videre.

Drakk kaffeDa Dagbladet tok turen opp til Skar leir søndag ettermiddag i 16-tiden forteller Sundøy at politiet har vært innom leiren i løpet av dagen.

- Politiet kom på eget initiativ fordi de hadde hørt at vi var fra Hausmania. Vi drakk kaffe sammen og de sa at det hørtes ut som et interessant prosjekt. Vi har også fått positive tilbakemeldinger fra lokalmiljøet, men noen mener at vi tar oss litt vel til rette, forteller han.

De gamle forsvarslokalene har ifølge ham tilhørt Oslo kommune de siste fem årene.

- Dørene stod oppe, så vi ruslet rett inn. Stedet har blitt godt brukt av Maridalens ungdommer som har hatt et sted å drikke spriten sin. Det er endel stygge tegninger på veggene. Men nå som vi bor her, blir det bare hyggelige tegninger.

Kunst og grønnsakshageHan har videre stor tro på at det skal være mulig å samarbeide med kommunen.

- Dette er en vidunderlig tomt, som kommunen tok over for fem år siden, men som har stått tom i alle disse årene. Vi tror at når kommunen forstår prosjektet vårt og når vi får forklart hvem vi egentlig er, vil de godta at vi er her. Vi skal be om å få et møte med dem i løpet av dagen.

De 15 personene som ankom Skar Leir lørdag ønsker å starte opp forskjellige prosjekter i samarbeid med naboene.

- Foreløpig er ingenting bestemt, men vi har snakket om at lokale kunstnere kan stille ut bildene sine i kafeen vår samt å starte et sykkelverksted. Kanskje vi lager en grønnsakshage til våren. Kuer er det ikke lov å ha her, men hester hadde jo vært fantastisk, sier Sundøy.

ØkologiskIfølge han har de 15 personene i lang tid snakket om å ta over leiren.

- Vi er alt fra kunstnere til sykkeloperatører mellom 18 og 35 år. 

Og alt skal være økologisk.

- Det er hele grunnen til at vi er her, påpeker Jan (34) til Dagbladet. Han ønsker ikke å stå fram med bilde.

- Vi bruker utedo og henter vann i elva. Det er kaldt å bo her, men det er jo litt befriende å bo såpass enkelt som vi gjør, sier Sundøy.

Han uttaler til Østlandssendingen at gruppen ikke ser på seg selv som husokkupanter, fordi lokalsamfunnet er invitert inn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!