Dorenfeldt ville stoppe Ekroths Liland-bok

Daværende riksadvokat Lauritz Dorenfeldt informerte i 1972 den svenske riksadvokaten om Sten Ekroths engasjement i Liland-saken. Dorenfeldt ba sin svenske kollega vurdere om Ekroths publikasjoner om saken kunne være lovstridige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Disse opplysningene fremgår av et brev skrevet i 1972, melder NRK Dagsnytt.

  Sten og Vibeke Ekroth var sterkt engasjert i å få Liland frifunnet, eter at han ble dømt til 14 års fengsel og 10 års sikring i 1970. Liland ble frifunnet for dobbeltdrap i 1994.

  I brevet til den svenske riksadvokaten advarer Dorenfeldt om Ekroth som betegnes som en «profesjonell injuriant».

- Vær på vakt!

Den direkte bakgrunnen for brevet var Ekroths planer om å gi ut en publikasjon om dommen mot Per Liland. Dette uroet Dorenfeldt som ba sin svenske kollega være på vakt.

  «Hvis den utkommer bør vel noen innen den svenske påtalemyndighet lese den og se om det foreligger alvorligere, straffbare forhold».

  Høyesterettsadvokat Ole Jacob Bae, som prosederte gjenopptakningssaken for Per Liland, er sjokkert over det som kommer fram i brevet.

  - Det veldig spesielle i brevet er at Dorenfeldt i et rent privat brev anmoder, til sin åpenbart gode venn i den svenske tilsvarende stilling, å forsøke å ta knekken på denne veldig plagsomme karen Sten Ekroth, sier han til NRK Dagsnytt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer