DORIAN: Stormflo og ekstrem vindstyrke rammer Bahamas. Video: AP Vis mer

Orkanen Dorian:

Dorian har truffet Bahamas

Den tropiske stormen har blitt historisk, som den kraftigste som noensinne har truffet Nordvest-Bahamas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Orkanen Dorian har nå hatt landkjenning på Abaco-øyene nordvest i Bahamas. Orkanen ble tidligere søndag klassifisert som en kategori fem-orkan - den kraftigste typen.

Med vindstyrke over 295 km/t er orkanen den kraftigste som har truffet dette området noensinne.

Det tilsvarer 82 m/s. Grensa for orkan styrke er 33 m/s.

Vindstyrken er også den høyeste som er målt så langt nord i Atlanterhavet øst for Florida - bare én atlanterhavsorkan har vært kraftigere, ifølge The Weather Channel. Dorian deler riktignok andreplassen med tre andre orkaner.

- Abaco vil utslettes

Bahamas er seks timer bak norsk tid, og i løpet av søndag kveld eller mandag morgen lokal tid vil stormen bevege seg til Grand Bahama.

<strong>STORMENS ØYE:</strong> Satellittbildet viser orkanen Dorian da den nærmet seg Bahamas og Florida klokka 14 søndag norsk tid. Foto: Ho / AFP / NTB Scanpix
STORMENS ØYE: Satellittbildet viser orkanen Dorian da den nærmet seg Bahamas og Florida klokka 14 søndag norsk tid. Foto: Ho / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det er de nordlige delene av Bahamas-øyene som vil rammes hardest av orkanen. Beboere er evakuert til skoler, kirker og andre solide bygninger som kan gi ly i nødssituasjoner.

Orkanforsker Phil Klotzbach ved Colorado State University bekreftet overfor The Guardian at forholdene blir katastrofale.

- Dette blir veldig, veldig ille for Bahamas. Abaco vil utslettes, sa Klotzbach.

Strømbrudd og brudd på vannforsyningen har også forekommet, etter at offentlig ansatte ble bedt om å holde seg inne etter at vindstyrken passerte 17 m/s.

Statsminister Hubert Innis sa lørdag at 73 000 beboere og 21 000 hjem vil påvirkes av stormen, ifølge New York Times.

Flere beboere har delt videoklipp fra Abaco-øyene på Twitter.

Videoene viser tak som er flerret av, biler som ligger på taket og vann som rekker til husvinduene. Stormfloen har hevet vannstanden 6-7 meter, og i tillegg spår meteorologene over en halv meter nedbør.

Selv om myndighetene har oppfordret til å evakuere, har ikke det vært mulig for alle. Svenske Veronica Vånglin er på Abaco med to venner. Hun sier til Aftonbladet at de har måttet barrikadere seg med rasjoner til flere dager.

<strong>BANE:</strong> Her forventer meteorologene at Dorian vil bevege seg. Foto: Google Earth / National Hurricane Center / NOAA
BANE: Her forventer meteorologene at Dorian vil bevege seg. Foto: Google Earth / National Hurricane Center / NOAA Vis mer

- Alle fly har vært helt fullbooket. Vi har forsøkt i flere dager å komme bort herfra, sier hun til den svenske avisa.

- Livstruende stormflo

Med oppjusteringen til kategori fem-orkan har det amerikanske nasjonale orkansenteret NHC kalt det en «katastrofal» storm som kan gi «livstruende» stormflo. Dorian er forventet å nå Florida-kysten i løpet av de neste dagene, men meteorologene ved NHC er ikke sikre på om orkanen vil bevege seg nordover langs kysten eller treffe fastlandet med full styrke.

Enten Dorian har landkjenning i fastlands-USA eller bare går langs kysten de neste dagene, kan den gjøre stor skade med stormflo, styrtregn og kraftig vind.

Flere regioner i Florida har iverksatt obligatorisk evakuering av beboere i bobiler og lavtliggende områder, ifølge Reuters. I ett av disse delvis evakuerte områdene ligger Donald Trumps feriehus Mar-a-Lago.

USAs president kalte orkanen «monstrøs» i en briefing med det nasjonale beredskapsbyrået Fema.

- Denne ser ut som den kan bli større enn dem alle, sa presidenten.

Samtidig har en ny tropisk storm, Juliette, dannet seg i Mexicogulfen. Den er forventet å nå orkan styrke mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer