Doris Day-kameratene

I EU-spørsmålet sier regjeringen som Doris Day, «que sera, sera»: det som skjer, det skjer. I går la de fram sin europapolitiske plattform med få klare standpunkter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lunta på samarbeidsregjeringens udetonerte bombe - EU-debatten - kan bli antent når som helst. Det ble understreket i går. I den europapolitiske plattformen blir det nok en gang fastslått at regjeringens EU-tilhengere og -motstandere er enige om å «følge opp», «arbeide for», «vurdere» og «informere» om Norges forhold til Europa, men bare med utgangspunkt i den eksisterende EØS-avtalen.

«Que sera»

Hva som vil skje hvis Island torpederer EØS og søker EU-medlemskap, føyer seg åpenbart inn i serien av Doris Day-hypoteser: «que sera, sera» (det som skjer, det skjer).

- Regjeringens europapolitikk er basert på Sem-erklæringen. Punktum. Sa Bondevik.

Der står det at regjeringen legger til grunn at Norges tilknytning til EU bygger på EØS-avtalen - som Høyre vil erstatte med EU-medlemskap.

I den «nye» europaplattformen står det at «regjeringen vil legge til rette for debatt og refleksjon om Norges stilling i Europa og norsk europadebatt i bred forstand». Men Bondevik var svært nøye med å understreke at «bred forstand» ikke betyr EU - men hele Europa.

Som en elefant

Og EU-medlemskap kan ifølge Jan Petersen bare bli aktuelt som følge av «en ny situasjon» der «et meget stort antall nordmenn skifter mening».

Hvordan man under slike omstendigheter skal kunne legge til rette for en løpende «debatt og refleksjon» i opinionen, står det ingenting om.

Petersen ville da heller ikke konkretisere hva en «ny situasjon» i forholdet til EU vil være:

- Det er som å konkretisere hva som er en elefant. Men de fleste vil kjenne elefanten igjen når den blir synlig, sa lederen for Norges EU-tilhengere.

SIER NEI: KrF og statsminister Kjell Magne Bondevik ønsker ikke norsk medlemskap i EU. PÅ GLID: Hvem vet hvor Venstre og justisminister Odd Einar Dørum vil ende i EU-spørsmålet? SIER JA: Høyre og utenriksminister Jan Petersen ønsker Norge inn i EU.