Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dørum: - En helt ny sak

-Scandinavian Star-brannen var forsikringssvindel, sier tre pårørende og etterlatte som i går presenterte sitt bevismateriale for justisminister Odd Einar Dørum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

_Jeg er blitt presentert for et materiale som de mener er en helt annen og ny sak, sa Dørum etter møtet der han fikk presentert nytt og omfattende materiale.

Dørum går nå inn i Scandinavian Star-saken med full tyngde etter at han i går hadde møte med de tre som i årevis har drevet privat etterforskning av katastrofebrannen.

I går ettermiddag møtte han tre overlevende og pårørende som i årevis har gransket saken på egenhånd.

- Jeg er blitt presentert for en helt ny sak, sa Dørum etter møtet der han fikk presentert nytt og omfattende materiale.

Dørum er allerede under sterkt politisk press fra opposisjonen på Stortinget om å få fortgang i å undersøke det nye materialet, enten i form av ny politietterforskning eller gjennom en regjeringsoppnevnt granskningskommisjon.

Vil handle

Til Dagbladet forsikret Dørum at han vil gå inn i saken med åpent sinn og at det ikke knytter seg noen prestisje til saken i forhold til tidligere avgjørelser.

- Jeg vil raskt ta kontakt med blant annet riksadvokaten for å forhøre meg om hvor saken står i øyeblikket, sa Dørum.

image: Dørum: - En helt ny sak

Han betraktet gårsdagens møte først og fremst som en anledning til å bli orientert om saken.

- Vi håper at justisminister Dørum ikke avfeier vårt materiale slik både Oslo-politiet, statsadvokaten og den norske riksadvokaten tidligere har gjort. De har nektet å gjøre noe med saken fordi det nye undersøkelser vil avdekke hvor skremmende mangelfull den opprinnelige etterforskningen var, sa Hasse Magnusson (76) til Dagbladet etter møtet hos Dørum.

Den tidligere varaordføreren fra Askim mistet to sønner og en kommende svigerdatter i ferjekatastrofen i 1990 som krevde 159 menneskeliv.

De tre pårørende mener å kunne sannsynliggjøre og føre bevis for at det ikke var fysisk mulig at ferjebrannen ble påsatt av en 37-årig danske som i sin tid ble utpekt som syndebukken. Oslo-politiets konklusjon fra 1991 har hittil hindret at nye opplysinger er blitt underkastet ny etterforskning.

Sabotasje

- Jeg fikk tiltro til at Dørum akter å gjøre noe - at det endelig skjer noe i saken, sa danske Mike Axdal etter møtet. Axdal har viet sitt liv til å finne de skyldige i ferjebrannen.

- Jeg er overbevist om at brannen var forsikringssvindel. Det er direkte oppsiktsvekkende at forsikringssvindel-teorien aldri er blitt politietterforsket, sier Axdal.

«Scandinavian Star»

  • På tur fra Oslo til København natt til 7. april 1990 kom skipet i brann. 159 mennesker døde.
  • Skipet ble åtte dager før solgt for 10,3 millioner dollar - og forsikret for 24 millioner dollar. SeaEscape fikk utbetalt pengene, og gikk konkurs året etter.
  • Den norske kapteinen og to danske forretningsmenn ble dømt for å ha satt et ikke-sjødyktig skip inn i drift.

Terje Bergsvåg fra Bergen opplyser at de appellerte til Dørum om at han snarest tar kontakt med Sintef som har signalisert at det gjennom nye forsøk og beregninger vil være mulig å konstatere med sikkerhet om Scandinavian Star ble utsatt for sabotasje i forbindelse med brannen.

<B>HER DØDE 159: De etterlatte mener det hele kan ha vært forsikringssvindel.
MØTTE DØRUM I GÅR: Justisminster Dørum møtte Scandinavuian Star pårørende og lovet støtte Fra venstre justisminister Odd Einar Dørum, Mike Axdal, Terje Bergsvåg og Hasse Magnusson.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media