Dørum: - Gi politiet ny våpeninstruks

Justisminister Hanne Harlem er under hardt press. Et flertall på Stortinget går inn for å gi Oslo-politiet ny våpeninstruks. Tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) er den sterkeste talsmannen for å myke opp våpenbestemmelsene for politifolk i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre-politikerens innsikt i politiets arbeid og sikkerhetsforhold gjør at Hanne Harlem må ta hans råd på dypeste alvor. Ikke bare om bevæpning av politi, men i spørsmålet om politiets totale innsats mot våpengale kriminelle miljøer.

Personlige våpen

- Hanne Harlem og regjeringen må endre våpeninstruksen. Flere politibiler må utstyres med våpen. Politiet må slippe å oppbevare våpnene i bagasjerommet. Og sist, men ikke minst forutsetter jeg at samtlige polititjenestemenn i Oslo som har den typen tjeneste, for lengst har fått sine personlige revolvere. Ifølge planene skulle de få sine personlige våpen allerede i fjor vår, sier Dør-um til Dagbladet. Nå ser det ut til at dette ikke har skjedd. I går fremmet leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, nettopp kravet om personlige våpen som helt sentralt. I motsetning til Hanne Harlem åpner Odd Einar Dørum også for at politiet går til innkjøp av mer skuddsikre biler.

Våpensmugling

Men vel så viktig er det å sette en stopper for våpensmuglingen. - Vi må avdekke smuglerrutene gjennom Europa, hvordan våpen kommer inn til Norge, og ikke minst hvilke grupper som står bak virksomheten. Justisministeren må gi topp prioritet til dette arbeidet. Her må alle delta, Politidirektoratet, Kripos, politikamrene og POT, sier Dørum.

- Kriminelle miljøer - hvor uensartet de enn er - har én felles interesse: å skaffe seg våpen. Derfor må etterforskningen rettes mot breie miljøer. Og det må ikke stå på penger, sier Dørum. Han mener Stortinget i dag ikke vil nøle med å gi de pengene politiet krever, dersom kravene er godt dokumentert.