Dørum: - Massiv og tydelig kjennelse

Viser med all tydelighet at ranerne er del av organisert kriminalitet, mener den tidligere justisministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum mener lagrettens kjennelse med all tydelighet viser at NOKAS-ranerne er del av organisert kriminalitet.

- Lagmannsretten har vurdert at dette er en organisert, kriminell gruppe. Dette er en massiv og tydelig kjennelse. Det var en klar markering gjennom tingrettens dom og nå gjennom svaret på skyldspørsmålet her i lagmannsretten, sier Dørum til NTB.

Dørum ønsker ikke å kommentere juryordningen etter at lagmannsretten valgte å sette frifinnelsen av Thomas Thendrup til side.
Mafiaparagrafen
- Juryen har åpenbart hatt en stor jobb og deres vurdering har gitt en klar konklusjon, nemlig at 11 av 13 av de tiltalte er funnet skyldig på alle punkter, inkludert organisert kriminalitet. De har gjort en solid jobb, mener Dørum. Fagdommerne mente imidlertid at også Thomas Thendrup må dømmes.

Dørum mener rettsprosessen etter NOKAS-ranet 5. april 2004 viser at norsk lovgiving fungerer. Det var Dørum selv som foreslo paragraf 60a, den såkalte mafiaparagrafen, som ble vedtatt i 2003 da han satt som justisminister i Regjeringen Bondevik.

- Når noen på organisert vis forsøker å bekjempe rettsstaten, må rettsstaten beskytte seg. Organisert kriminalitet foregår mer enn noe annet i det skjulte og er straffeskjerpende. Det å bli dømt etter paragraf 60a er svært alvorlig, sier Dørum.


Preventiv prosess
Han håper at det grundige rettsoppgjøret vi nå har vært vitne til, vil virke avskrekkende.

- Vi får håpe at dette kan virke preventivt. Etter NOKAS-saken, og gjennom det som skjedde på Jessheim og på Aker Brygge samme år, har vi i Norge ikke hatt denne typen voldsomme ran. Men det er alltid en uro om at en ny generasjon kriminelle er på vei. I Norge har vi imidlertid god oversikt over samfunnet, og all mulighet til å kjempe for at organisert kriminalitet ikke får fotfeste, sier Venstre-politikeren som sier han er mest bekymret for kriminalitet rundt omfattende hvitvasking av penger.


Sterkt inntrykk
Dørum sier han aldri blir kvitt inntrykket av å vite at en væpnet gruppe tok kontroll over en stor norsk by en morgen i april 2004, og på den måten utfordret monopolet på tvangsbruk som rettsstaten skal ha.

- Jeg kommer heller aldri til å glemme situasjonen med kommandobilen og skuddhullet i ruta. Jeg traff denne politimannen så sent som to måneder før da jeg var med ham på jobb i Stavanger, avslutter Dørum.

(NTB)