Dørum advarer

- Vi må være forberedt på terror i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Justisminister Odd Einar Dørum vil at folk skal tenke gjennom hva vi skal gjøre hvis vi blir rammet av en alvorlig ulykke eller en terroraksjon.

- Det moderne samfunnet har sårbare sider. Derfor bør alle bruke for eksempel fem minutter i uken til å tenke gjennom hva de skal gjøre den dagen de eventuelt rammes av en alvorlig hendelse, det være seg en alvorlig ulykke, en naturkatastrofe og, i ytterste konsekvens, en terrorhandling i Norge, sier Dørum til Aftenposten.

Han advarer imidlertid mot å bruke formye tid på slike tanker, og mot å gruble for mye, fordi det bare gjør oss redde. Hensikten er kun å være forberedt.

Dørum påpeker at vi har klart å takle overhengende trussler tidligere. 

- Under den kalde krigen ble vi fortalt hva vi skulle gjøre dersom det eksploderte en atombombe i nærheten av hjemstedet. Vi har også hatt både store ulykker og naturkatastrofer, og slikt kan skje igjen, sier han.

Den gangen var imidlertid beredskapen utelukkende innstilt på at det skulle komme en invasjon fra øst, mens et terroranslag kan skje når som helst og hvor som helst.

- Trusselbildet er langt mer komplisert nå og dermed vanskeligere å forholde seg til for både folk flest og myndighetene, sier Dørum.