Dørum frykter terroranslag

- Vi mangler oversikt over hvor sårbart samfunnet er for terroranslag eller datakriminalitet, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under et foredrag i dag om perspektivene for Norges sikkerhets- og beredskapsituasjon etterlyste Dørum en bedre orientering mot framtida. Dagens og morgendagens teknologi tegner et nytt scenario for et fiendtlig angrep mot samfunnet vårt, mener han. Han frykter spesielt handel med masseødeleggelsesvåpen, for eksempel biologiske eller kjemiske stridsmidler:

- Masseødeleggelsesvåpen vil bli mer og mer tilgjengelige for terrorister og kriminelle organisasjoner. Og lagrene av slike våpen er formidable. Det ville være naivt å ikke ta denne situasjonen alvorlig, sier Dørum til Dagbladet :på nettet.

Justisminister Dørum tror vi er mer sårbare enn hva vi liker å tro. Dette burde tvinge samfunnet til å tenke mer helhetlig og i større grad samarbeide over landegrensene:

- Frankrike baserer store mengder av sitt kraftforbruk på import av norsk gass. Et angrep på Frankrike kan godt tenkes å komme som et terroranslag mot en norsk gassinstallasjon i Nordsjøen, sier han.

Direktoratet for sivilt beredskap arrangerer i dag konferansen «Samfunnssikkerhet - veien videre», en konferanse for samfunnsplanleggere som tar for seg situasjonen for framtida for norsk beredskap.

I sitt perspektivforedrag sa Dørum blant annet at nå er tiden inne for å skaffe seg bedre oversikt over hvor samfunnet er mest sårbart. Han oppfordret alle i forvaltning og organisasjonsliv som sitter med kunnskaper om hvor systemet er mest sårbart, om å komme ut av skapet med sine foruroligende informasjon.

- Bare slik kan vi best beskytte oss i framtida, sa han.