Dørum går inn for 30 års fengselsstraff

Justisdepartementet foreslår å heve den øvre strafferammen for alvorlige forbrytelser fra 21 til 30 års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av Justisdepartementets notat i forbindelse med at Straffelovkommisjonens innstilling fredag sendes ut på høring.

Justisminister Odd Einar Dørum (V) mener at en eventuell heving av den øvre strafferammen er prinsipielt viktig og bør vurderes i forbindelse med utformingen av den nye straffeloven, skriver Aftenposten.

Dommen i Orderud-saken og økt terrorfrykt etter 11. september i fjor har aktualisert spørsmålet om hvorvidt maksimumsstraffen på 21 års fengsel her i landet er passende. Flere har tatt til orde for å heve den øvre strafferammen, deriblant strafferettsekspert og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Svein Slettan.

Årsaken er at dagens ordning ikke gjør det mulig å differensiere oppover i de mest groteske sakene. Dessuten mener departementet ifølge Aftenposten at det kan virke spesielt støtende på den alminnelige rettsfølelse at personer som begår et lovbrudd som kvalifiserer til 21 års fengsel ikke kan få strengere straff selv om vedkommende i tillegg dømmes for andre grove lovbrudd.

(NTB)