Dørum godtar ikke «herjing med damer»

- Som norsk borger godtar jeg ikke at vi importerer familiestrukturer som synes det er kjekt å herje med damer, sa justisminister Odd Einar Dørum, og ble omfavnet av Frp's Per Sandberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det må jeg tåle, sier Dørum, som avviser at han har skjerpet ordbruken overfor innvandrermiljøer.

Det var på et Venstre-møte i Lørenskog onsdag kveld at justisministeren kom med sine frimodige ytringer om innvandrermiljøer «som herjer med damer». Ifølge Dørum snakket han til en lydhør forsamling, men en av de tilstedeværende hadde reist seg og gått i protest.

- Han sa jeg var kjekk, og da svarte jeg at hvis han synes jeg er kjekk, så kommer jeg til å fortsette å snakke om dette. For det kan ikke være en sak bare for minoritetsmiljøer når det skjer tvang og vold mot kvinner. Da må vi bekjempe det, og det ga jeg uttrykk for i et folkelig språk, sier Dørum.

«Pest og en plage»

Dørum gikk på samme møte også ut mot det han kalte «kunnskapsløse religiøse ledere», og sa at de «er en pest og en plage, uansett hvilken bakgrunn de har». Han presiserte at han sikter til konkrete individer han har møtt.

Overfor Dagbladet understreker Dørum at han med det sikter til enkelte norske prester han har møtt for lenge siden.

- Mitt poeng er at kunnskapsløse norske prester er like ille som kunnskapsløse imamer. Uansett hvilken type lederskap du er satt til å utøve, må du sette deg inn i det du skal ha et ansvar for. Norske misjonærer skaffet seg kunnskaper om språket og landet de skulle virke i. På samme måte bør imamer som skal virke i Norge på en naturlig måte sette seg inn i norsk språk og norske samfunnsforhold, sier Dørum.

- Har du skjerpet retorikken overfor enkelte innvandrermiljøer?

- Nei, det vil jeg ikke si. Men jeg vil gi uttrykk for en tydelig norm som må gjelde alle i samfunnet. Dette har vi bl.a. sagt klart fra om i regjeringens handlingsplan mot tvangsekteskap som ble lagt fram i forrige uke. Jeg er med i en regjering som sier at hvis folk vil bosette seg i Norge, forutsetter vi at de gjør sitt ytterste for å sette seg inn i norsk språk og norske samfunnsforhold. Det må man kunne snakke klart og tydelig om, sier Dørum.

- Ikke lenger alene

- Dørums uttalelser går rett inn i Frp's tankegang. I mange år ble vi trakassert og beskyldt for rasisme hvis vi tok de samme ordene i bruk. Nå står vi åpenbart ikke lenger alene. Men det overrasker meg ikke at Dørum sier dette. Han har vi i lang tid hatt tillit til ville ta dette oppgjøret, sier Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Per Sandberg til Dagbladet.

- Uttalelsene er helt i tråd med holdningen i mange av våre forslag, blant annet om krav til de religiøse lederne i Norge, sier Sandberg.

KLAR TALE: Justisminister Odd Einar Dørum vil snakke klart og tydelig om at han ikke aksepterer tvang og vold, uansett hvilken bakgrunn folk har.