Dørum lot Hermansen gå planken

300 millioner kroner, dårlig personkjemi og sprikende forventninger er hovedårsakene til at Norges største bank ikke vil se dagens lys. Samferdselsminister Odd Einar Dørum var ikke villig til å legge press på Posten slik at Tormod Hermansen kunne ro i land sitt prestisjeprosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den mektige Telenor-sjefen og styreleder i Postbanken, Tormod Hermansen, framstår i dag som den store taperen etter fusjonsforliset mellom Postbanken, Kreditkassen og Fokus Bank.

Odd Einar Dørum kunne gått inn i siste øyeblikk for å forsøke å redde storfusjonen, men han gjorde det ikke.

Krevde 300 millioner

Den strategiske Tormod Hermansen undervurderte kraftig sin alliansepartner i Posten. Det var på ett vesentlig punkt styreleder Hermansen hadde lovt seg bort i intensjonsavtalen med fusjonskameratene i Fokus og Kreditkassen: Den nye Postkassa skulle få bruke Postens distribusjonsnett til nesten samme pris som Postbanken.

Posten ville ha mer. Etter det Dagbladet erfarer krevde Posten nesten 300 millioner kroner i tillegg til de 950 millionene de får fra før. Samtidig var det et krav fra Postens side at denne avtalen skulle reforhandles hvert år. Prisen skulle avgjøres av hvor mange flere transaksjoner fusjonen ville gi Posten. Slik skulle postnettet sikres.

Denne avtalen fant Fokus Bank og Kreditkassen uakseptabel, og det var hovedgrunnen til at de to bankenes styrer i forgårs valgte å si nei til fusjonen.

Men Tormod Hermansen nektet å gi opp.

Så seint som i går formiddag prøvde Hermansen igjen å få til en ny avtale med Posten. Men heller ikke da lyktes han. Posten var ubøyelig.

Kjemien mellom de to styreformennene i Posten og Postbanken, Eivind Reiten og Tormod Hermansen, beskrives av flere som særs dårlig. Dette har neppe bidratt til å øke velviljen til en fusjon sett fra Postens side. Og da Hermansens prestisjeprosjekt sto på spill, fikk han heller ikke hjelp av samferdselsminister Odd Einar Dørum.

Spørsmålet er hvorfor den i utgangspunktet positivt innstilte Dørum ikke kom Hermansen til unnsetning da fusjonen skulle sikres. Dørum sier til Dagbladet at det aldri var aktuelt å gripe inn på noen som helst måte.

- Jeg har full tillit til at de to styrelederne har gjort det beste de kunne gjøre innenfor de rammene som er lagt av Stortinget. De har gjort sitt ytterste, og det var åpenbart ikke godt nok for de andre partnerne. Ingen kunstgrep fra politiske myndigheter kan løse problemer som fusjonspartnerne tydeligvis ikke evnet å løse opp i, sier Dørum.

Tredje gang

For Postbankens styreformann, Tormod Hermansen, er det tredje gang i løpet av ett år han ikke lykkes med sine mål om store sammenslåinger.

Første gang var i fjor høst: Etter endelig å ha fått Jagland-regjeringen til å foreslå en sammenslåing av Postbanken og Kommunalbanken, ble han stanset av sentrumsregjeringen. Andre slag i ansiktet var i februar i år, da fusjonsforhandlingene mellom Telia og Telenor gikk fløyten.

- Det er et nederlag jeg personlig synes er veldig leit. Om jeg personlig vi trekke noen konsekvenser av dette, vil jeg i hvert fall ikke gjøre det her og nå, sa Hermansen i går ettermiddag.

Mye tyder på at parallelt med lunkne fusjonspartnere har også Dørum fått kalde føtter når det gjelder hele storfusjonen. I hvert fall er føttene blitt såpass lunkne at Dørum ikke ønsket å risikere personlig og politisk prestisje ved å gå inn å pålegge Posten en avtale Posten ikke ønsker. Selv om dette kunne vært med å sikre Posten et større kundegrunnlag og et finanssenter til Trondheim.

Ny løsning

Dørum vet også at når forsøket på å spleise Postbanken med forretningsbanker mislyktes, har det oppstått en ny politisk situasjon. For når alternativet med Fokus og Kreditkassen strandet, må politikerne finne en ny løsning for Postbanken. Og da kan tidligere forslag om sammenslåing med andre statlige banker komme opp igjen med full tyngde.

Tidligere har forslag om Kommunalbanken og Statens Nærings- og Distriktsutviklingfond vært oppe. En annen løsning Dørum kan tenkes å lukte på, er Husbanken.

Dørum vil ikke kommentere disse spørsmålene nå, utover at Postbanken har et strukturproblem som man er nødt til å finne en løsning på.