- Dørum må trekke annonsen

Erling Folkvord, tidligere stortingsrepresentant for RV, mener Justisdepartementet og Innsynsutvalget begår et grovt overtramp ved å be folk angi seg selv for å få raskt innsyn i mappa si hos overvåkingspolitiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Justisminister Odd Einar Dørum må trekke annonsen tilbake og refse de som har laget den, tordner Folkvord, som er en av de som står fremst i køen for å få innsyn i hvilke opplysninger hysj-politiet har lagret om ham.

Folkvord mener at annonsen fra Justisdepartementet rett og slett bryter loven.

- Teksten i annonsen er i strid med innsynsloven, hvor det heter at det er tilstrekkelig å oppgi navn, bopel og personnummer for å få innsyn. Den eneste hensikten med å be folk grunngi hvorfor de skal ha vært overvåket må være at overvåkingspolitiet ønsker supplerende opplysninger om folk, mener Folkvord.

- Jeg får rett og slett frysninger på ryggen når jeg hører hva de skriver i annonsen. Dette er både utidig og ulovlig, spesielt siden overvåkingspolitiet skal delta i behandlingen og får se søknadene.

I tillegg til å prøve å få folk til å angi seg selv, mener Folkvord at invitasjonen til å grunngi hvorfor man kan ha blitt overvåket kan skremme folk fra å be om innsyn.

Velorganiserte arkiver

Erling Folkvord mener også at det skal være helt unødvendig med ekstraopplysninger for å finne folks mapper. - Slik jeg kjenner arkivene er de velorganisert, både alfabetisk på navn, etter sted og etter sak, så det burde ikke ha noe å si for mulighetene til å finne mappa om søkerne sier hva de eventuelt kan være under overvåking for.

Må trekkes

Det Folkvord ser på som et grovt overtramp må få følger, mener han. - Dersom justisminister Dørum ønsker å bli tatt seriøst må han umiddelbart få trukket tilbake denne annonsen, og jeg forventer også at han kaller inn de ansvarlige i departementet og gir dem en korreks for annonseteksten.

POTTE SUR: - Annonseteksten er et grovt overtramp. Det er helt unødvendig å be om en «selvangivelse» for å gi folk innsyn i mappa si, mener Erling Folkvord.