Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dørum på farlige veier

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Justisminister Odd Einar Dørum holdt sin programtale på Venstres landsmøte i helga og markerte seg med en tøff holdning til kriminelle og den nye mafiaen. Dørum er tilhenger av at politiet skal få bruke uortodokse metoder i kampen mot organisert kriminalitet, slik det såkalte metodeutvalget har gått inn for. Det er snakk om telefonkontroll, infiltrasjon, anonyme vitner og omvendt bevisbyrde. Bare romavlytting ble avvist av Dørum. I tillegg gikk han inn for å opprette et eget politidirektorat.
  • I to år har denne innstillingen ligget i departementet. Hvis Dørum skal opprettholde sitt ry som handlekraftig statsråd, er det fare for at forslagene nå vil bli fremmet for Stortinget og vedtatt der. Det vil i så fall være å beklage.
  • Begrunnelsen for å opprette et eget politidirektorat, som trolig også må innebære at vi får en rikspolitisjef, er at vi da får et mer effektivt politi. I dag ligger ansvaret for politiet i en egen avdeling i Justisdepartementet. Det er mulig vi dermed får mer politi for pengene. Men samtidig mister vi mye av den politiske kontrollen vi i dag har med politiet. Det er en farlig utvikling. Politiet skal være en integrert del av samfunnet og dets kontrollmekanismer. Det kan lett gå tapt med et frittstående direktorat.
  • Dørum innrømmer at de nye politimetodene kan komme i konflikt med personvernet, men sier at alternativet til ikke å gjøre noe med den organiserte kriminaliteten vil være atskillig verre. Det er en grov forenkling. Politiet står ikke på bar bakke i kampen mot narkotika og hvitvasking i dag. Vi minner om at Advokatforeningen har gått mot innstillingen fra Metodeutvalget fordi rettssikkerheten kan bli svekket ved bruk av utradisjonelle politimetoder. Og vi er forbauset over at en justisminister fra Venstre ikke er mer opptatt av nettopp personvern og rettssikkerhet. Det er verdier som ikke må undergraves av ønsket om et mest mulig effektivt politi.