Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dørum stjal showet

Sist jeg var på pressekonferanse hos samferdselsminister Odd Einar Dørum gjaldt det piggfrie vinterdekk. Han snakket som vanlig med et engasjement som kunne vært en større sak verdig. Men i går var saken stor nok: Fusjonen mellom Telenor og Telia er det største industriprosjekt i Norge siden oljefunnene i Nordsjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det lå litt i lufta på pressekonferansen i regjeringskvartalets smekkfulle plenumssal i går at det vi var vitne til var det motsatte av oljefunnet, at dette var å gi bort verdier og kompetanse til svenskene.

Men snakkemaskinen Dørum, som er målt til 300 ord i minuttet, og slik sett neppe er telenæringens yndlingskunde, framsto som telegigantens ideal-eier .

- Hva er dette?

Gang på gang ble det spurt om ikke fusjonen vil bety mindre konkurranse og økte telepriser. Da temaet for n'te gang ble brakt på bane i form av et spørsmål om hva regjeringen vil gjøre for å sikre konkurransen, ble samferdselsministeren bøs:

- Regjeringen skaper ikke markedet. Vi lever da ikke i Stalins Russland. Hva er dette for noe? utbrøt Dørum og så anklagende på forsamlingen.

Mannen som blir kongen på haugen i den nye selskapet med en lønn på nærmere fem millioner, Tormod Hermansen, Askeladden fra ett rom og kjøkken i Holmestrand, var ikke til stede. Han valgte i stedet å være i Stockholm og presentere seg for svenskene. Flere pressefolk antydet at dette kunne oppfattes som en illustrasjon av hvor makta i det nye selskapet kommer til å sitte. Men heller ikke den analysen ville Dørum godta:

Sterke folk

- Jeg vil ikke blåse av de to styrelederne som sitter her, sa Dørum og viste til Jan Stenberg (Telia) og Arnfinn Hofstad (Telenor), som satt ved siden av ham på podiet.

- Sterke folk krever sterke folk rundt seg, tilføyde Dørum med tydelig adresse til Hermansens velkjente makt og innflytelse i det norske samfunn.

Men pressen ga seg ikke:

- Betyr ikke hovedkontor i Stockholm at makta over selskapet blir sittende i Sverige? gjentok en reporter.

- Nei, plasseringen av hovedkontoret er et resultat av en samlet løsning og må ikke forstås slik at Telenor blir fusjonert inn i Telia, forsikret Dørum og omtalte det nye selskapet som «et genuint transnasjonalt selskap».

Anonyme helter

Det var glede og forventninger Dørum ønsket å formidle på denne store dag - og takknemlighet til alle som hadde bidratt til å bringe det historiske prosjekt så langt som det til nå er kommet. Han svingte seg med metaforer i jaglandske høyder. «Det var kongen som bygde Babylons murer,» siterte Dørum.

- Det er mange helter i et slik arbeid, fastslo Dørum og trakk fram advokaten som i stedet for å feire sin egen datters bursdag proriterte å arbeide med fusjonen helt til klokka fem neste morgen. Det gjenstår å se om Dørum, som ikke får tilslutning til fusjonen fra Forbrukerrådets direktør, Per Anders Stalheim, nå også får barneombudet på nakken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media