Dørum sto bak

Mens samferdselsminister Odd Einar Dørum (V) stoppet fusjonsplanene mellom Telenor og Telia i vinter, har han vært drivkraften bak fusjonen mellom Postbanken, Kreditkassen og Fokus Bank, som ble en realitet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som eier av Postbanken har samferdselsminister Odd Einar Dørum ikke bare vært orientert om samtalene mellom de tre bankene. Regjeringen har systematisk og over lang tid arbeidet både for å skaffe partnere for Postbanken og for å skape et finansielt senter i Midt-Norge.

Etter det Dagbladet vet, har en egen gruppe i regjeringen jobbet med banksammenslåingen som et flertall i Stortinget nå nikker til.

Fornøyd

Odd Einar Dørum hadde i går problemer med å skjule sitt gode humør.

- Jeg er godt fornøyd med at vi ser ut til å finne en løsning for Postbanken, sier Dørum.

Han bekrefter at regjeringen lenge har arbeidet for å etablere et finansielt senter i Midt-Norge.

- Men det er de respektive styrer som har kommet fram til denne løsningen, regjeringen har ikke gitt noe forhåndssamtykke til fusjonen.
Dermed ser det ut til at fusjonen som skaper Norges største bank skjer uten politisk strid. For sentrumsregjeringen er storbanken en løsning som slår flere fluer i én smekk:

Den styrker norsk finansnæring mot utenlandsk konkurranse, og løser Postbankens problemer. Den sikrer et finansielt tyngdepunkt utenfor hovedstaden, og sikrer desentraliserte banktjenester ved at Postbankens nett skal brukes.

Lyspunkt

I en tung tid for sentrumsregjeringen må fusjonsavtalen fortone seg som et lyspunkt. Hvem ville trodd at denne regjeringen skulle klare å legge til rette for og velsigne en slik gigantfusjon som Børsen allerede har reagert positivt på?
Den statlige Postbanken har lenge hatt problemer, ikke minst på grunn av et misforhold mellom beskjeden utlånsportefølje og store innskudd. I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i vår sikret regjeringen seg flertall i Stortinget for at den statlige Postbanken kan inngå samarbeid med private partnere.

I går lyktes samferdselsminister Odd Einar Dørum, i å få til partnerskapet med Fokus Bank og Kreditkassen.

BAK BANKFUSJONEN: Odd Einar Dørum har vært en pådriver under fusjonsprosessen.