Dørum vil ha nettpoliti

NEW YORK(Dagbladet): - På de cybernetiske stepper finnes det ingen sheriff. Lov og orden må opprettes slik at IT-kriminalitet ikke får utvikle seg fritt, sier justisminister Odd Einar Dørum som i helga besøkte FBI i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må være villige til å se på alle metoder, også infiltrasjon som er en findyrket metode hos amerikanerne. Vi skal studere hvordan de gjør dette. Hvor lett og hvor mulig det er å innføre denne metoden i Norge er en annen sak. Uansett kan vi lære, og metoden er noe vi løpende vurderer, sier Dørum, som var på FBI-besøk sammen med Oslo-politiet.

- England bruker infiltrasjon, og internasjonalt politi sier at metoden er en såkalt kost- nytte-metode. Sett med amerikanske øyne gir dette mer igjen enn dyr og omfattende elektronisk overvåking, sier justisministeren som legger vekt på at Norge er et lite land og dermed også oversiktlig.

Strengt

- Vi vet at mye av narkotikakriminaliteten i Norge drives av kosovoalbanere. Vi vet at en del av den organiserte kriminaliteten er MC-relatert, sier Dørum og legger vekt på at arbeidsmetoder og praktiske rettsregler må henge sammen. Å avdekke noe som er galt og å forlede noen til å begå en kriminell handling er en vesentlig grense.

Norske påtalemyndighetene regulerer denne arbeidsmetoden svært strengt i Norge.

Dørum er meget bekymret for IT-relatert kriminalitet som inngår i den organiserte kriminaliteten Norge frykter i framtida. I New York, Miami og Washington skal Dørum studere internasjonalt justis- og politisamarbeid, særlig med hensyn til bekjempelsen av internasjonal narkotikahandel.

Modernisering

- Reisen er et ledd i moderniseringen av norsk politi med tanke på et eget politidirektorat som vi snart vil fremme, sier Dørum.

Med tanke på den store russiske hvitvaskingskandalen hvor nesten hundre milliarder kroner skal være vasket via Bank of New York, mener Dørum at Norge skal være meget oppmerksom på at slikt bli forsøkt også i Norge.

<B>EN NORDMANN I NEW YORK: </B>- Vi må se på alle metoder, også infiltrasjon, sier justisminister Odd Einar Dørum.