Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dørum vil ha politidirektorat

Justisminister Odd Einar Dørum tar til orde for å opprette et eget politidirektorat for å organisere politiet mer effektivt. Han varsler også tøffere tiltak mot organisert kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin tale på Venstres landsmøte lørdag, ga Dørum klare signaler om hvordan han mener politiet bør organiseres, før høringen om politidirektorat og politiets lokale organisering er avsluttet.

- Tiden er overmoden for å flytte ledelsen av politiet ut av Justisdepartementet, sa han.

Dørum medgir at ordet politidirektorat gir negative assosiasjoner om NS-styret under krigen.

- Men vi kan ikke la slike forhold forhindre tiltak mot ansvarspulverisering, sa han.

Kriminalitet

Dørum vil også vurdere sterkere virkemidler for å bekjempe organisert kriminalitet.

- Vi kan ikke akseptere kynisk narko-vinning, hvitvasking av penger, torpedovirksomhet og ran på åpen gate, sa han. Han viste også til prostitusjonen i Tana som eksempel på at organisert kriminalitet er kommet oss inn på livet.

Infiltrasjon, provokasjonsmetoder og bruk av anonyme vitner er elementer som Justisdepartementet nå arbeider med, basert på innstillingen fra metodeutvalget. Justisministeren vil i løpet av kort tid legge fram en proposisjon for Stortinget, men han gir klare signaler om hva han kan tenke seg. I talen sin trakk han spesielt fram problemene for rettsstaten hvis folk ikke tør å vitne. Romavlytting uttaler han seg skeptisk til.

Odd Einar Dørum viser også til at Stortinget har vedtatt omvendt bevisbyrde ved inndragning av kriminelt utbytte, der straffedømte i visse tilfeller må sannsynliggjøre at formuen deres er skaffet på lovlig vis.

Valgkamp

På spørsmål avviser Dørum at han nå markerer seg tøffere mot kriminalitet for å lade opp til valgkampen mot Carl I. Hagen.

- Dette har jeg ment hele tiden, men før ble jeg møtt med en øredøvende taushet, sier han.

Han slo fast at kampen mot organisert kriminalitet og blind vold er satt i førersetet, og at de som trodde Dørum ville gi rabatt til kriminelle, tar feil.

Budskapet ble godt mottatt på Venstre-landsmøtet, selv om Dørum advarte forsamlingen med å si at han skulle snakke om noe som de ikke kom til å like.

(NTB)