Dørvakt slo med batong

Gang på gang skal dørvakta ha slått løs mot mannens (28) hode og overkropp med en metallbatong, mens han lå nede. Offeret fikk blant annet kraniebrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MYSEN/OSLO (Dagbladet): Offeret, en 28 år gammel mann fra Mysen, ble fløyet med luftambulanse til Ullevål universitetssykehus i Oslo. Her ble han operert for omfattende hode- og bruddskader.

Dørvakten (34) flyktet, men meldte seg for politiet nesten umiddelbart.

- Klokka 00.55, samtidig som ambulansehelikopteret lettet med offeret, ble dørvakta pågrepet. Han er nå siktet for grov legemsbeskadigelse, sier operasjonsleder Anders Oksvold ved Follo politidistrikt til Dagbladet.

Dørvakta vil bli forsøkt framstilt for varetektsfengsling i dag.

- Det er ikke hjemlet i våpenloven at dørvakter kan bære våpen. Vi oppfatter derfor at han bar våpenet ulovlig, sier Oksvold.

To åstedsgranskere fra Kripos kom i går morges til Mysen. De jobbet på åstedet i flere timer. Den siktede dørvakten satt i går kveld i avhør på politihuset i Ski.

- Han sloss for livet

Mette Leret er innehaver av Station Pub. Hun tillot dørvakten å bære batong på jobb i helgen.

- Volden han utøvde var brutal. Men han sloss for sitt og mitt liv. Derfor støtter jeg ham.

Etter en søvnløs natt forteller Mette Leret om hvordan mannen som natt til i går ble et voldsoffer, skal ha truet henne og andre ansatte ved puben.

- Jeg snakket med dørvakta før han meldte seg til politiet. Han gråt og var livredd. Han fortalte meg at den umiddelbare foranledningen til at han begynte å slå, var at offeret skal ha truet med å skyte ham på stedet.

Den 28 år gamle offeret har en lang kriminell fortid - ikke minst med skytevåpen.

Han skjøt og skadet en slektning. Kort etter skjøt han og drepte ei venninne. I flukten skjøt han etter en politipatrulje. Han ble erklært sinnssyk og dømt til fem års sikring. Sikringsdommen utløp i januar i år.

Under frisikring ble han pågrepet flere ganger for lovbrudd. Den alvorligste episoden gjaldt skyting mot en gjeng som hadde banket opp kameraten hans. Han avfyrte flere skudd og traff én av overgriperne flere ganger. Han ble dømt til fem års forvaring for drapsforsøk i herredsretten. Under ankesaken i lagmannsretten tok juryen hensyn til påstand om nødverge, og dommen ble redusert til ni måneders ubetinget fengsel for ulovlig våpenbesittelse. Dommen er ikke sonet.

Besøksforbud

19. juni i år oppsøkte 28-åringen Station Pub sammen med en kamerat, for øvrig samme person som han hevnet i skyteepisoden for snart to år siden.

- Denne kameraten har besøksforbud på puben. Dette ga jeg beskjed om da de kom hit 19. juni. 28-åringen begynte da å true. Han sa at han skulle ringe sine verste venner i Oslo og fylle lokalet med gjester jeg ikke ville ha. Dagen etter gikk jeg til politiet, anmeldte forholdet og fikk utstedt besøksforbud for begge to.

Mette Leret mener at 28-åringen, etter denne episoden, har båret nag til henne og en annen dørvakt som avga politiforklaring i saken.

- Påstander

Jan Kildahl, 28-åringens advokat, har lite til overs for Mette Lerets påstander:

- Min klient har vært syk. Men nå er han frisk. Etter drapet er han så vidt meg bekjent ikke dømt for noe annet enn ulovlig våpenbesittelse. Lerets trusselpåstander er udokumenterte, sier Kildahl.

Voldsofferets nevnte kamerat ble pågrepet natt til i går. Dette fordi han skal ha truet med å hente våpen og «ta» Mette Leret for å hevne mishandlingen. I går kveld ble kameraten satt fri.

- Jeg er livredd, sier Leret.

- Ville avverge

Mette Leret mener besøksforbudet og truslene har sammenheng med det som skjedde natt til i går. Dørvakta som slo med batong, var imidlertid en vikar som 28-åringen ikke hadde noe uoppgjort med.

- Vi ble oppmerksomme på 28-åringen da han satt på ei trapp tvers over gata og stirret mot puben, forteller Leret.

- Etter en stund ropte han dørvakta til seg. Jeg skjønte hvor det bar. Under samtalen de to imellom begynte 28-åringen å hisse seg opp. Jeg ville avverge situasjonen, men dørvakten vinket meg bort. Han ville ikke sette meg i fare. De to gikk i klinsj, vakten brøt 28-åringen i bakken, halte fram batongen og begynte å slå. 28-åringen reiste seg gang på gang, sier Mette Leret.

- Kunne dørvakta ha gjort noe annerledes?

- Jeg har tenkt og tenkt på dette. Svaret mitt er nei. Han hadde ikke noe valg. Han skulle jo skytes om ti sekunder. Han sloss for både sitt og mitt liv, mener innehaveren.

- Hvorfor ga du ham tillatelse til å gå med batong på jobb?

- Han viste meg denne grå, metallaktige batongen kvelden i forveien. Ba om tillatelse til å ha den på seg. Han følte seg truet. Jeg visste ikke om det var lovlig, men var villig til å ta sjansen. Jeg ga klarsignal og tar ansvaret for det, sier Mette Leret.

SØVNLØS OG LIVREDD PUBEIER: - Jeg er redd. 28-åringen som ble mishandlet av vår dørvakt, kommer til å ramme flere uskyldige hvis han får fortsette å gå løs, hevder hun.