Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dørvaktene etterforskes

HOVDEN I SETESDAL (Dagbladet): Dørvaktene på Hovden Høyfjellsenter er satt under etterforskning. Politiet vil finne ut om de kan holdes ansvarlig for at den omkomne Olav Lia (21) ble sluppet tynnkledd og alkoholpåvirket ut i vintermørket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er bekreftet at Lia to ganger prøvde å få tak i ytterjakka si, men fikk trøbbel fordi han hadde mistet garderobelappen.

I jakka lå mobiltelefonen hans, slik at han seinere var avskåret fra å ringe til kameratene sine om at han trengte hjelp.

Politiavdelingssjef Magne Storaker bekrefter overfor Dagbladet at politiet vil undersøke disse forholdene.

- Strenge regler

Daglig leder Randi Simonsen ved Hovden Høyfjellsenter mener at hennes ansatte ikke kan klandres for noe i forbindelse med dødsfallet.

- Mine vakter lot ham gå fordi han var sammen med to kamerater som sa de skulle følge ham hjem, hevder hun.

- Gutten var sliten, men så ok ut. Det er ikke riktig at han hadde jakka i garderoben. Den ble funnet inne i diskoteklokalet etter stengetid, sier Simonsen.

Hun poengterer at utestedet har strenge regler for dørvaktenes oppførsel.

- Ingen slipper ut uten jakke. Da skal det være noen i følge med vedkommende. Ellers bestiller vi taxi som kjører festdeltakeren helt hjem, sier hun.

Ukjent i hyttebyen?

Olav Lias liv endte mens han var sammen med gode kamerater fra militæret for å holde mimrefest i ei hytte på Hovden. Det er uklart hvor godt kjent skogsarbeideren fra Vegårshei var på Hovden. Hytteområdet er tettbygd og kan virke oversiktlig for ukjente.

Da Lia en gang mellom 02.00 og 03.00 natt til lørdag forlot ungdomsdiskoteket, var han kledd i bare genser, dongeribukser og tynne joggesko av typen Caterpillar.

Få minutter seinere vendte han tilbake og gjorde ytterligere et forsøk på å få med seg jakka. Men dørvaktene nektet å utlevere noe som helst uten garderobelapp.

Dermed måtte Lia traske hjemover mot hytta alene. Underveis, noen hundre meter fra diskoteket, ble han observert av en ungdomsgjeng på seks- sju stykker. Lia gikk rett forbi dem da han traff dem i veikrysset mot Nystøl. De har i ettertid ikke kunnet gi noen beskrivelse av hvilken form Lia var i.

Det er også på det reine at en brøytesjåfør var i kontakt med Lia. Han ga politiet opplysninger om hvordan 21-åringen var kledd.

Det som virkelig satte politiet på sporet av Lia var at en taxisjåfør mellom klokka 04.00 og 05.00 lørdag morgen fant et par sko i veibanen, et par hundre meter etter innkjørselen til kameratenes hytte.

Riktig område

Tidlig i går formiddag ble det bekreftet at det dreide seg om den savnedes sko. Etterforskerne gikk ut fra at Lia kunne være i nærheten. Mannskapene fra Heimevernet, Sivilforsvaret, Røde Kors, Norske Redningshunder og mange frivillige satt til å lete i et begrenset område.

Teorien viste seg å stemme da turgåeren Jan Knutsen oppdaget liket under ei bru enda lenger borte fra hytta.

Dette kan tyde på at Lia har gått seg vill, og at han har vært så kald at han har tatt av seg skoene.

Det er velkjent at personer som fryser i hjel kaster fra seg klesplagg før døden inntrer.

FUNNET DØD: Olav Lia (21) fra Vegårshei.
VANSKELIG JOBB: Fire politifolk ble firt ned i tau for å hente opp Olav Lia, som ble funnet delvis skjult av et isflak under brua i Hovden sentrum.
Hele Norges coronakart