- Dørvakter tvunget til å sile klientellet

Anmeld utestedet, oppfordrer Senter mot etnisk diskriminering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jalal Yousuf driver vaktselskapet Spesial Sikkerhet Gruppen (SSG).

De fikk sin del av mediaoppmerksomhet da de tok opp en samtale med en av Olav Thon-sjefene, Jan Erik Schultz, etter at SSGs kontrakt med utestedet Scotsman ble sagt opp.

«Det kan ikke se ut som Ali Baba driver stedet» og «spark mørkhudete dørvakter» er noen av uttalelsene som finnes på bånd.

- Utestedene som bestemmer

Jalal er overbevisst om at mange vekterselskap blir bedt om å plukke ut klientellet utfra krav som ikke nødvendigvis samsvarer med norsk lov.

- Men det er det folk ofte ikke forstår. De tror at det er dørvaktene som bestemmer. I virkeligheten er de bare en brikke i spillet og må utføre ordre.

Han håper også på en lovendring som gjør det lettere for dørvaktene og vaktselskapene å si ifra til sine arbeidsgivere.

- Nå får du dørvakter, som helt klart ikke er rasister, til å utføre den type ting.

DEMONSTRASJON MOT RASISME: Daglig leder for Spesial Sikkerhet Gruppen, Jalal Yousuf, er her avbildet sammen med Gry Larsen i AUF og Mohamed Ahssain fra LO under en merkering mot rasisme på Egertorget i Oslo 19. april i år. Arkivfoto: SCANPIX
DEMONSTRASJON MOT RASISME: Daglig leder for Spesial Sikkerhet Gruppen, Jalal Yousuf, er her avbildet sammen med Gry Larsen i AUF og Mohamed Ahssain fra LO under en merkering mot rasisme på Egertorget i Oslo 19. april i år. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

Ydmykende

Utvelgelsen i dørene på utestedene er et klassisk eksempel på diskriminering, ifølge leder for Senter mot etnisk diskriminering (SMED), Ella Ghosh.

- Denne åpne avvisningen foran mange andre oppleves som veldig ydmykende. Det er pinlig når det gjelder mennesker fra utlandet, men det er faktisk verre når man bor her og dette blir en del av livet, sier Ghosh til Dagbladet.no.

- Det er trist hvis vi får en sånn by. Dette er ikke sånn vi vil ha det.

Strider med norsk lov

Ifølge paragraf 349a i Straffeloven er det forbudt å avvise folk på grunn av etnisk opprinnelse ved kjøp av varer og tjenester.

SMED får allikevel inn relativt få klager når det gjelder denne type diskriminering.

- De færreste oppsøker jurister. De unngår heller stedene i framtida eller snakker om det med venner.

En ny lov mot diskriminering trer i kraft 1. januar 2006. Det innebærer blant annet et eget ombud, som raskt kan fatte avgjørelser i slike saker, uten krevende runder i rettsapparatet.

Ombudet vil også ha muligheten til å utstede tvangsmulkt, i form av dagbøter, hvis ikke utestedet forandrer praksisen.

- Folk burde uansett anmelde disse stedene til politiet. For selv om de ikke fører til dom i en rettssak, er man med på å synliggjøre problemet.

VIL HA LOVENDRING: - Slik som det er nå, er det dørvaktene som får skylden, selv om det er utestedene som bestemmer hvem som kommer inn, sier Jalal til Dagbladet.no.