Coronaviruset:

- Dose to er ikke alltid nødvendig

Det viktigste nå er at flest mulig får første vaksinedose, slik at vi får så god beskyttelse som mulig i den situasjonen vi nå står i, mener professor.

TO DOSER: For å oppnå den beste effekten er det behov for to doser av Pfizer-vaksinen. Men studier viser at også første dose gir god effekt. Foto: Denis Balibouse/Reuters/NTB
TO DOSER: For å oppnå den beste effekten er det behov for to doser av Pfizer-vaksinen. Men studier viser at også første dose gir god effekt. Foto: Denis Balibouse/Reuters/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En studie fra det amerikanske folkehelseinstituttet (CDC) viser at beskyttelsen av coronavaksinene Pfizer og Moderna er 80 prosent etter én dose, og 90 prosent etter to doser.

I går uttalte økonomiprofessor Steinar Holden, som leder ekspertgruppa som har vurdert samfunnsøkonomiske konsekvenser av coronapandemien, at funn som dette bør gi grunn til å innføre større avstand mellom dose én og dose to.

- Studier fra USA viser at dose én gir 80 prosent beskyttelse, og at dose to gir 90 prosent beskyttelse. Den ekstra beskyttelsen man får av dose to er altså liten, og da er det bedre å fordele den første dosen på flere mennesker, slik at man kan få en mye bedre beskyttelse av alle, sa Holden til Dagbladet.

Uproblematisk å utsette

Ørjan Olsvik, som er professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, mener også det nå gjelder at så mange som mulig får første dose av de vaksinene som er tilgjengelige i Norge.

- Å utsette dose to er ikke noe problematisk, men det forutsetter nok at det kommer nok leveranser til å kunne sette en dose to på et seinere tidspunkt, sier Olsvik til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer