Dømt for sex med funksjons- hemmet 5-åring

62-åring funnet skyldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): «Jenta var bare fem år og særlig sårbar. Hun var ute av stand til å motsette seg handlingen som følge av manglende evne til å bevege seg», heter det i dommen fra Borgarting lagmannsrett.

62-åringen fra osloområdet dømmes til fengsel i fem måneder. Han nektet for å ha begått den seksuelle handlingen mot jenta under en bursdagsfeiring i 2006.

Retten bygger imidlertid sin avgjørelse på vitneforklaringer.

Jenta, som på det aktuelle tidspunktet var fem år, lider av en alvorlig kromosomfeil. Både hennes kognitive, mentale og motoriske utvikling er forsinket. Synet er sterkt nedsatt. Hun er døv på det ene øret og har sterkt nedsatt hørsel på det andre. Hun kommuniserer bare ved tegnspråk.

Lå i spesialseng
Retten mener at overgrepet som skjedde mens jenta lå i senga, er begått under særdeles skjerpende omstendigheter.

Jenta var ikke i stand til å reise seg opp ved egen hjelp. Når hun lå på ryggen i sin spesialseng, kunne hun ikke snu seg over på siden.

Farlig
«Jenta var heller ikke i stand til å rope om hjelp. Handlingen må derfor ha vært særlig skremmende og krenkende for henne» skriver dommeren.

Handlingen fant sted etter at tiltalte forlot en familiefest og gikk inn på soverommet og forgrep seg mot datteren i huset. 62-åringens framgangsmåte skapte også fare for jentas helse.

Ved at hun ble lagt på ryggen, kunne lett oppkast komme ned i lungene og skape pusteproblemer. 62-åringen var kjent med jentas helseproblemer.

Alvorlig
I skjerpende retning legger vi videre vekt på at det dreier seg om en seksuell handling av alvorlig karakter, og at jenta ble påført belastninger som varte over tid. Seksuelle overgrep overfor barn innebærer risiko for seinskader. Allmennpreventive hensyn gjør det nødvendig med en ubetinget fengselsstraff av en ikke ubetydelig lengde.