FORTVILER: Anette Årnes (t.v.) og Stine Bay-Christensen fortviler over situasjonen streiken setter dem i. Her sammen med noen av de andre døve studentene som taper verdifull undervisning ved høyskoler og universitet. Foto: Steinar Buholm
FORTVILER: Anette Årnes (t.v.) og Stine Bay-Christensen fortviler over situasjonen streiken setter dem i. Her sammen med noen av de andre døve studentene som taper verdifull undervisning ved høyskoler og universitet. Foto: Steinar BuholmVis mer

Døve mister undervisning

Studentene frykter at eksamen står i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stine Bay-Christensen (26) studerer grafisk design, mens venninnen Anette Årnes (25) studerer interiør ved Norges Kreative Fagskole. Sammen med andre døve studenter ved universiteter og høyskoler er de urolige for hva som skjer hvis ikke tolkene og staten kommer til enighet.

— Jeg er virkelig bekymret for at jeg ikke klarer å henge med. Hvis jeg ikke får tolk raskt, er jeg redd for at jeg ikke skal klare å fullføre utdannelsen.

Jeg håper og krysser fingrene for at politikerne er våkne nok til å forstå vår situasjon! Jeg vil fullføre utdannelsen og bli grafisk designer. Men da må jeg ha tolk, opplyser Stine Bay-Christensen.

Sjanseløs
Anette Årnes føler at hun er satt langt tilbake.

—?Jeg sitter med en vond følelse av ikke å få nok kunnskap. Det gjenstår mange forelesninger, veiledninger og gruppearbeid fram mot eksamen. Uten tolk er jeg sjanseløs, understreker Anette Årnes.

Døvetolkene beklager sterkt at studentene rammes av streiken, men mener de ikke har noe annet valg enn å aksjonere.

—?Frilanstolker som tolker for hørselshemmede og døvblinde har i mange år kjempet for bedre lønnsvilkår uten å lykkes, sier Hannah Birgitte Ruud i Tolkeforbundet.

Uten forhandling
Hennes kollega Marit Eriksen stiller spørsmål om tolkene har havnet i bakleksa økonomisk fordi de er kvinner.

—?Eller er det fordi brukerne våre ikke er dem som vanligvis roper høyest? I så fall er det særdeles ufint, sier Marit Eriksen.

Hun påpeker at tolkene er uten mulighet til å forhandle seg fram til en bedre ordning.

—?Staten har full kontroll over oss. Den setter krav, men gir oss ingen mulighet til forhandling.

—?Vi trenger forhandlingsrett, sier Marit Eriksen.