KASTET UT: Zoja og Gennadij Stasevitsj ble sendt tilbake til Hviterussland i mai, etter at de hadde fått endelig avslag på asylsøknaden sin halvannen måned før. Men dette ble de aldri informert om. Foto: Oslo Døvemenighet
KASTET UT: Zoja og Gennadij Stasevitsj ble sendt tilbake til Hviterussland i mai, etter at de hadde fått endelig avslag på asylsøknaden sin halvannen måned før. Men dette ble de aldri informert om. Foto: Oslo DøvemenighetVis mer

Døve asylsøkere: - Vi ble lurt av staten

I god tro flyttet ekteparet ut av kirkeasyl. Så ble de pågrepet, etter at politiet og myndighetene hadde hemmeligholdt avslaget på asylsaken deres i halvannen måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hviterussiske ekteparet hadde fått avslag på asylsøknaden sin, men i desember i fjor fikk de beskjed av myndighetene om at de oppholdt seg lovlig i Norge fram til anken var behandlet av Utlendingsnemnda (UNE).

I god tro flyttet Zoja og Gennadij Stasevitsj derfor ut av kirkeasyl i Døvekirken i Oslo mens de ventet på behandlingen. I mai ble de pågrepet og sendt ut av landet - uten at verken de eller advokaten deres hadde fått beskjed om at asylsøknaden var avslått.

Dette på tross av at UNE hadde fattet vedtaket allerede i mars, nesten halvannen måned tidligere.

- Vi fikk helt sjokk, sier ekteparet til Dagbladet på Skype fra Hviterussland, via tegnspråktolk.

Lurt trill rundt I pågripelsesdokumentene som Dagbladet har tilgang til, står det at politiet og utlendingsmyndighetene bevisst holdt vedtaket hemmelig.

«Grunnet stor unndragelsesfare og fare for nytt kirkeasyl, har de ikke blitt underrettet om UNEs vedtak av 26.03.15, og de har av samme grunn ikke fått utreisefrist,» heter det i et dokument fra Politiets utlendingsenhet (PU) datert 6. mai.

REAGERER: Georg Schjerven Hansen fra Selvhjelp for Innvandrere og flyktninger (SEIF).
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
REAGERER: Georg Schjerven Hansen fra Selvhjelp for Innvandrere og flyktninger (SEIF). Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Dette på tross av at myndighetene etter forvaltningsloven plikter å informere berørte parter om fattede vedtak «så snart som mulig».

- De lurte oss alle trill rundt. Anundsen ville avvikle kirkeasylet, og dette blir gjort ved lovbrudd, lureri og en fullstendig mangel på respekt for grunnleggende rettssikkerhet, sier Georg Schjerven Hansen i Selvhjelp for flyktninger og innvandrere (SEIF).

Dette er første gang de har sett så klare bevis på at på at myndighetene bevisst har holdt vedtak hemmelig for den det gjelder.

- Svært betenkelig I Døvekirken i Oslo var det mange som hadde fått et nært forhold til ekteparet. De er bekymret for deres situasjon i Hviterussland, og reagerer kraftig på politiet og UNEs håndtering.

- Vi i Døves menighet i Oslo og Østlandet mener at denne saksbehandlingen ikke er en rettsstat verdig. Etter vårt syn har både UNE og politiet brutt forvaltningsloven, sier menigheten i en uttalelse.

De får støtte av jusprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo.

- Jeg stiller meg bak deres bekymring. Dette er i beste fall svært betenkelig sakshåndtering. Myndighetene har også et særskilt ansvar overfor mennesker med denne type handikap, sier han til Dagbladet.

- Utnyttet av mafia Ekteparet Stasevitsj er døve, og kom til Norge første gang i 2001. De søkte asyl på bakgrunn av at de skal ha blitt utnyttet og truet av mafia i hjemlandet. Saken ble avslått av UNE, og de returnerte til Hviterussland.

Datteren, som også er døv, er gift med en nordmann og har opphold i landet. I 2005 kom ekteparet tilbake til Norge på visum i forbindelse med at datteren fødte sitt første barn. De søkte familiegjenforening etter dårlig juridisk rådgivning. Denne søknaden ble avslått, og i 2008 ble de utvist fra landet.

Det ble sendt inn en rekke klager på utvisningsvedtaket, men da SEIF kom inn i saken i 2014, var det ved en feil ikke blitt søkt om asyl på nytt. Dette ble gjort i oktober samme år, etter at ekteparet hadde sittet over fem år i kirkeasyl.

Ingenting i loven Seksjonssjef Øyvind Havnevik i UNE skriver i en e-post til Dagbladet at UDI og UNE ifølge regelverket kan overlate til PU eller det aktuelle politidiskrikt å informere personen vedtaket gjelder om dets innhold og konsekvenser.

- Dette kan gjøres i tilfeller hvor det er fare for at personen ikke vil rette seg etter vedtaket. Det er da opp til PU eller det aktuelle politidistrikt å bestemme tidspunktet for å informere om det, skriver han.

PU opplyser til Dagbladet at det i noen saker ikke blir gitt utreisefrist, dersom de tror at fristen ikke vil bli overholdt, og viser til Utlendingsloven paragraf 90.

- Forkynnelsen av vedtaket vil da bli gitt i forbindelse med pågripelsen, skriver kommunikasjonsrådgiver Monica T. Olsen i en e-post.

Det står imidlertid ingenting i loven, forskriften eller rundskriv fra Justisdepartementet om at PU kan fravike forvaltningsloven og holde vedtak hemmelig.

- Stor belastning Månedene etter at Zoja og Gennadij Stasevitsj ble sendt ut av landet har vært tøffe for familien som er igjen i Norge.

- Dette har vært en stor belastning, spesielt for barna våre som er blitt fem og ti år. De har et nært forhold til besteforeldrene sine, sier ekteparets svigersønn Stian Pedersen.

På grunn av hviterussisk lovgivning kan de ikke besøke besteforeldrene i hjemlandet. Ekteparet tør på sin side nesten ikke å forlate leiligheten i Minsk, fordi de hevder de frykter mafiaen.

De ble sjokkert og skuffet da de fikk vite at politiet hadde holdt vedtaket hemmelig.

- Dette hadde vi ikke forventet av politiet i Norge, sier Gennadij Stasevitsj.