Døve asylsøkere: - Vi ble lurt av staten

I god tro flyttet ekteparet ut av kirkeasyl. Så ble de pågrepet, etter at politiet og myndighetene hadde hemmeligholdt avslaget på asylsaken deres i halvannen måned.

KASTET UT: Zoja og Gennadij Stasevitsj ble sendt tilbake til Hviterussland i mai, etter at de hadde fått endelig avslag på asylsøknaden sin halvannen måned før. Men dette ble de aldri informert om. Foto: Oslo Døvemenighet
KASTET UT: Zoja og Gennadij Stasevitsj ble sendt tilbake til Hviterussland i mai, etter at de hadde fått endelig avslag på asylsøknaden sin halvannen måned før. Men dette ble de aldri informert om. Foto: Oslo Døvemenighet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det hviterussiske ekteparet hadde fått avslag på asylsøknaden sin, men i desember i fjor fikk de beskjed av myndighetene om at de oppholdt seg lovlig i Norge fram til anken var behandlet av Utlendingsnemnda (UNE).

I god tro flyttet Zoja og Gennadij Stasevitsj derfor ut av kirkeasyl i Døvekirken i Oslo mens de ventet på behandlingen. I mai ble de pågrepet og sendt ut av landet - uten at verken de eller advokaten deres hadde fått beskjed om at asylsøknaden var avslått.

Dette på tross av at UNE hadde fattet vedtaket allerede i mars, nesten halvannen måned tidligere.

- Vi fikk helt sjokk, sier ekteparet til Dagbladet på Skype fra Hviterussland, via tegnspråktolk. Lurt trill rundt I pågripelsesdokumentene som Dagbladet har tilgang til, står det at politiet og utlendingsmyndighetene bevisst holdt vedtaket hemmelig.

«Grunnet stor unndragelsesfare og fare for nytt kirkeasyl, har de ikke blitt underrettet om UNEs vedtak av 26.03.15, og de har av samme grunn ikke fått utreisefrist,» heter det i et dokument fra Politiets utlendingsenhet (PU) datert 6. mai.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.