Døve hunder dumpet og forlatt

Disse tre Border Colliene var døve og derfor verdiløse for hundeoppdretteren. Derfor dumpet oppdretteren dem hjelpeløse i veikanten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener Omplasseringssenteret for Dyr (OSD) i Bergen. Senteret har nå politianmeldt den angivelig hensynsløse hundeoppdretteren.

- Det er totalt uansvarlig å dumpe hunder slik som dette. Vi vil at oppdretteren skal fradømmes retten til å ha dyr, sier talskvinne Katherina Engelsen fra OSD.

Det hele startet da politiet i Bergen fant den ti måneder gamle døve hunden Kira rekende gatelangs i Bergen sentrum i slutten av januar i år.

Ingen eier meldte seg, og dyret ble etterhvert satt i forvaring hos OSD. Da senteret i midten av februar gikk ut med en offentlig etterlysning av eieren, strømmet plutselig tipsene inn.

Blant annet meldte en kvinne seg og fortalte at hun hadde kjøpt Kira av en oppdretter på Askøy utenfor Bergen. Kvinnen hadde imidlertid levert hunden tilbake til selgeren fordi den viste seg å ikke høre så mye som et lite bjeff.

- Ekstremt

Funnet av Kira ble sett i sammenheng med to andre døve Border Colli-valper, Alvi og Kairo, som nylig også ble plukket opp langs veiene rundt Bergen. Kira er fortsatt i omplasseringssenterets forvaring, og senteret leter nå etter en familie som vil ta seg av den lysluggede døve- men glade- Border Collien. Både Alvi og Kairo har fått nye eiere.

- Det å dumpe en hund er i seg selv en handling som er helt forkastelig. Når hunden i tillegg er døv, da er det helt ekstremt. Døve hunder har nemlig ikke mulighet til å klare seg alene, forteller distriktsveterinær for Sotra veterinærdistrikt, Åse Bech, til Dagbladet.no.

Hun kjenner godt til den nå politianmeldte hundeoppdretteren.

- Det er tydelig at denne oppdretteren har noe å skjule, mener distrikstveterinæren.

Hun har flere ganger tidligere vært i kontakt med den aktuelle oppdretteren.

- Men han har nektet å si hvor han bor slik at vi kan komme på kontroll hos ham, sier Bech.

- Når du nekter å samarbeide med en offentlig dyrevernsnemd, ja da blir det veldig vanskelig, legger hun til.

Den aktuelle oppdretteren svarte ikke på noen av Dagbladets henvendelser i går.

mark.steffen.berger@dagbladet.no

UHØRT: Katharina Engelsen fra Omplasseringssenteret for dyr i Bergen har nå politianmeldt en oppdretter som skal ha dumpet de døve Border Colli-valpene Kira (t.v.), Alvi og Kairo.