Døvemøte gikk uten tolk: - Pinlig

Navs tolketjeneste klarte ikke skaffe tolk til politisk møte om døve og hørselshemmede. - Hindrer demokratisk deltakelse, sier Venstre-politiker.

AMPUTERT: Arnfinn Muruvik Vonen, professor i tegnspråk ved OsloMet og tidligere direktør i Språkrådet, var en av innlederne på møtet. Arrangementet, som ble holdt tirsdag kveld, ble ikke som planlagt da Navs tolketjeneste ikke skaffet tolk. Foto: Privat
AMPUTERT: Arnfinn Muruvik Vonen, professor i tegnspråk ved OsloMet og tidligere direktør i Språkrådet, var en av innlederne på møtet. Arrangementet, som ble holdt tirsdag kveld, ble ikke som planlagt da Navs tolketjeneste ikke skaffet tolk. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går kveld skulle lokallaget Østensjø Venstre, sammen med blant annet Norges Døveforbund og Hørselshemmede barns organisasjon, holde et politisk møte på Oppsal i Oslo.

Møtet skulle handle om utfordringer og muligheter for døve og hørselshemmede i samfunnet, men kommunikasjonen gikk alt annet enn flytende.

På tross av at arrangørene én måned i forkant hadde bestilt tegnspråktolk via Navs tolketjeneste, klarte ikke Nav å stille med tolk på møtet.

- Det ble et amputert møte, kan du si. Det ble absolutt ikke sånn vi hadde planlagt, sier Aina Fossum i Hørselshemmede barns organisasjon, en av initiativtakerne til møtet.

- Kommunikasjon i stampe

Ifølge Fossum stilte mellom 40 og 50 mennesker på møtet. Rundt 25-30 var døve eller hørselshemmede.

- Vi hadde invitert flere for å holde foredrag. Det skulle være flere innlegg og dialogpanel til slutt. Det var ikke mulig. Det ble korte innspill i starten både med tegn, tale og tegnspråk. Det ble veldig vanskelig uten tolk, og kommunikasjonen gikk i stampe, sier hun.

Paneldebatter og innlegg ble vanskelig å gjennomføre. Ingen fikk oversatt det som ble sagt, og de fleste som ikke er hørselshemmede eller døve, forstår ikke tegnspråk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer