Døvemøte gikk uten tolk: - Pinlig

Navs tolketjeneste klarte ikke skaffe tolk til politisk møte om døve og hørselshemmede. - Hindrer demokratisk deltakelse, sier Venstre-politiker.

AMPUTERT: Arnfinn Muruvik Vonen, professor i tegnspråk ved OsloMet og tidligere direktør i Språkrådet, var en av innlederne på møtet. Arrangementet, som ble holdt tirsdag kveld, ble ikke som planlagt da Navs tolketjeneste ikke skaffet tolk. Foto: Privat
AMPUTERT: Arnfinn Muruvik Vonen, professor i tegnspråk ved OsloMet og tidligere direktør i Språkrådet, var en av innlederne på møtet. Arrangementet, som ble holdt tirsdag kveld, ble ikke som planlagt da Navs tolketjeneste ikke skaffet tolk. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går kveld skulle lokallaget Østensjø Venstre, sammen med blant annet Norges Døveforbund og Hørselshemmede barns organisasjon, holde et politisk møte på Oppsal i Oslo.

Møtet skulle handle om utfordringer og muligheter for døve og hørselshemmede i samfunnet, men kommunikasjonen gikk alt annet enn flytende.

På tross av at arrangørene én måned i forkant hadde bestilt tegnspråktolk via Navs tolketjeneste, klarte ikke Nav å stille med tolk på møtet.

- Det ble et amputert møte, kan du si. Det ble absolutt ikke sånn vi hadde planlagt, sier Aina Fossum i Hørselshemmede barns organisasjon, en av initiativtakerne til møtet.

- Kommunikasjon i stampe

Ifølge Fossum stilte mellom 40 og 50 mennesker på møtet. Rundt 25-30 var døve eller hørselshemmede.

GRUPPEARBEID: Kommunikasjonen blant de i overkant 40 deltakerne på møtet ble svært vanskelig uten tolk. Derfor ble det holdt i mindre grupper. Foto: Privat
GRUPPEARBEID: Kommunikasjonen blant de i overkant 40 deltakerne på møtet ble svært vanskelig uten tolk. Derfor ble det holdt i mindre grupper. Foto: Privat Vis mer

- Vi hadde invitert flere for å holde foredrag. Det skulle være flere innlegg og dialogpanel til slutt. Det var ikke mulig. Det ble korte innspill i starten både med tegn, tale og tegnspråk. Det ble veldig vanskelig uten tolk, og kommunikasjonen gikk i stampe, sier hun.

Paneldebatter og innlegg ble vanskelig å gjennomføre. Ingen fikk oversatt det som ble sagt, og de fleste som ikke er hørselshemmede eller døve, forstår ikke tegnspråk.

- Det ekskluderer automatisk noen fra debatten, sier Fossum.

- Pinlig

Petter Noddeland, konstituert generalsekretær i Norges Døveforbund, er selv døv og var til stede på møtet i går kveld.

- Det var ganske pinlig å ikke få tolk. Det var krenkende. Det er ikke ofte vi har slike arrangementer, og her var 90 prosent døve eller hørselshemmede. Flere av dem skulle holde innlegg selv, men fikk da ikke mulighet. Vi døve kunne ikke formidle hva vårt budskap var, sier Noddeland til Dagbladet.

- I går kveld skammet jeg meg over å leve i Norge i 2018. Vi som er et rikt land burde ha løst dette for lengst. Alle døve/hørselshemmede må kunne delta i demokratiet på like prinsipper som alle andre borgere, sier han.

Stortingsrepresentant og medlem i familie- og kulturkomiteen for Venstre, Grunde Almeland, var også på møtet på Deichmanske bibliotek på Oppsal i Oslo.

- Det var et godt eksempel på hvordan mange hørselshemmede har det. Det man klarte å gjennomføre gikk på tegnspråk, og da var jeg blant dem som ikke fikk med meg hva som ble sagt. Jeg fikk en personlig opplevelse av hvordan det framstår, sier Almeland til Dagbladet.

KREVER BEDRING: Stortingspolitiker Grunde Almeland (V) og Aina Fossum i Hørselshemmede barns organisasjon. Foto: Privat
KREVER BEDRING: Stortingspolitiker Grunde Almeland (V) og Aina Fossum i Hørselshemmede barns organisasjon. Foto: Privat Vis mer

- Hindrer demokratiet

Han betegner det som svært synd for den demokratiske deltakelsen at en tolk ikke kunne stille opp i går.

- Det var en sjokkopplevelse. Her setter man i gang et initiativ og får stor oppslutning, men klarer ikke å gjennomføre. At de som har rett på tolketjeneste ikke får tilgang til det er kjempesynd. Dette hindrer demokratisk deltakelse for ei hel gruppe og motvirker inkludering, sier stortingsrepresentanten.

- Gjorde alt vi kunne

Tolketjenesten i NAV dekker tolkeoppdrag for døve, døvblinde og hørselshemmede. Annette W. Hansen, avdelingsleder tolketjenesten, Nav Hjelpemiddelsentral Oslo og Akershus, sier det er beklagelig at de ikke kunne skaffe tolk til møtet.

- Vi gjorde alt vi kunne for å skaffe tolker til dette arrangementet, men det var dessverre ikke mulig å få til. Det er svært beklagelig og vi forstår godt hvor vanskelig dette ble for både de som skulle delta og for arrangøren. Det er helt selvsagt at hørselshemmede og døve skal ha samme muligheter som alle andre til å delta i samfunnet, sier Hansen.

Ifølge henne kontaktet Nav alle tolker i Oslo og Akershus som har kompetanse til å ta et slikt oppdrag, både egne ansatte og frilanstolker, men ingen hadde mulighet.

Det var heller ikke mulig å få inn tolker fra andre steder i landet. Det var heller ikke forsvarlig å omprioritere tolker fra andre oppdrag, som var av like høy prioritet.

- Vi har mange tolkeoppdrag også på kveldstid og vi klarer å stille med tolker i 97 prosent av bestillingene vi får inn. Det varierer hvor mange bestillinger vi får til tolkeoppdrag på kveldstid, men akkurat nå er vi inne i en periode hvor det er mange foreldremøter og diverse avslutninger, som gjør at det blir litt mer krevende å klare å skaffe tolker til alle bestilte oppdrag, sier Hansen.

- Altfor vanskelig å delta

Almeland i Venstre mener systemet må tas tak i.

- Det er et større problem vi må ta tak i. Utdannes det og ansettes det nok tolker? Er det et godt nok system for booking? spør han.

Petter Noddeland i Norges Døveforbund forstår at opplevelsen ble spesiell for blant annet Venstre-politikeren.

- Det var nok mer sjokkerende for han. Dette er hverdagen for oss. Vi vil gjerne være med på arrangementer i helger og kveldstid og involvere oss i politikken, men får ikke mulighet fordi det ikke er tolker å oppdrive. Det er ikke tolken som er problemet – det er systemet. Det er altfor vanskelig for døve å delta i samfunnet på kvelder og i helger, sier Noddeland via tolk over telefonen til Dagbladet.

Aina Fossum i Hørselshemmede barns organisasjon har selv en døv datter. Hun omtaler arrangementet i går som helt unikt med et politisk parti involvert.

- Det blir helt feil om man skal legge arrangementet til roligere tider. Jeg tenker med gru når vi nå går inn i valgåret. Døve må ha samme mulighet som andre til å få med seg debatter, delta på stands osv. Jeg får helt vondt i magen av å tenke på det, sier Fossum til Dagbladet.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer