Døvemøte gikk uten tolk: - Pinlig

Navs tolketjeneste klarte ikke skaffe tolk til politisk møte om døve og hørselshemmede. - Hindrer demokratisk deltakelse, sier Venstre-politiker.

AMPUTERT: Arnfinn Muruvik Vonen, professor i tegnspråk ved OsloMet og tidligere direktør i Språkrådet, var en av innlederne på møtet. Arrangementet, som ble holdt tirsdag kveld, ble ikke som planlagt da Navs tolketjeneste ikke skaffet tolk. Foto: Privat
AMPUTERT: Arnfinn Muruvik Vonen, professor i tegnspråk ved OsloMet og tidligere direktør i Språkrådet, var en av innlederne på møtet. Arrangementet, som ble holdt tirsdag kveld, ble ikke som planlagt da Navs tolketjeneste ikke skaffet tolk. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går kveld skulle lokallaget Østensjø Venstre, sammen med blant annet Norges Døveforbund og Hørselshemmede barns organisasjon, holde et politisk møte på Oppsal i Oslo.

Møtet skulle handle om utfordringer og muligheter for døve og hørselshemmede i samfunnet, men kommunikasjonen gikk alt annet enn flytende.

På tross av at arrangørene én måned i forkant hadde bestilt tegnspråktolk via Navs tolketjeneste, klarte ikke Nav å stille med tolk på møtet.

- Det ble et amputert møte, kan du si. Det ble absolutt ikke sånn vi hadde planlagt, sier Aina Fossum i Hørselshemmede barns organisasjon, en av initiativtakerne til møtet.

- Kommunikasjon i stampe

Ifølge Fossum stilte mellom 40 og 50 mennesker på møtet. Rundt 25-30 var døve eller hørselshemmede.

- Vi hadde invitert flere for å holde foredrag. Det skulle være flere innlegg og dialogpanel til slutt. Det var ikke mulig. Det ble korte innspill i starten både med tegn, tale og tegnspråk. Det ble veldig vanskelig uten tolk, og kommunikasjonen gikk i stampe, sier hun.

Paneldebatter og innlegg ble vanskelig å gjennomføre. Ingen fikk oversatt det som ble sagt, og de fleste som ikke er hørselshemmede eller døve, forstår ikke tegnspråk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.