Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dovendyret tviholder på treet mens menn hogger det ned. Dette er den brutale sannheten bak turistnæringen

Fanger dovendyr i Amazonas for at turister kan ta selfier med dem.

UROVEKKENDE BILDER: Undersøkelser gjort av dyrevernorganisasjonen World Animal Protection avslører hvordan dovendyr brutalt blir bortført fra det fri, slik at uvitende turister kan ta søte selfier med dyrene. Video: World Animal Protection Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste måneden har flere urovekkende bilder fra Amazonas-regnskogen sett offentlighetens lys. Organisasjonen World Animal Protection har avslørt hvordan ville dovendyr blir brutalt fanget og solgt til turistnæringen.

I fangenskap kan dovendyrene dø etter bare seks måneder som følge av angst og stress. Alt dette gjøres slik at turister i Sør-Amerika kan få ta en selfie med de søte dyrene, skriver organisasjonen på sine nettsider.

I en video publisert i går kan en se hvordan to menn hogger ned et tre midt i regnskogen like ved Iquitos i Peru. I toppen av treet klamrer et dovendyr seg fast. Like etterpå deiser det 30 meter rett ned, da trehoggerne lykkes.

Deretter dyttes det hjelpeløse dyret ned i ei plastpose, før den føres bort fra skogen.

Se video øverst i saken.

- Opprettholdes av uvitende turister

Disse opptakene er gjort av en etterforsker i dyrevernorganisasjonen. Videoen viser også hvordan dyret like etterpå blir solgt på et marked for 13 amerikanske dollar, noe som tilsvarer litt over 100 norske kroner.

Dovendyr som blir fanget av trehoggere, som oftest opererer på ulovlig vis, blir som oftest solgt som eksotiske kjæledyr, eller inn i turistnæringa.

En annen video frigitt av organisasjonen tidligere i oktober, viser hvordan turister bærer rundt på et dovendyr med en rosa sløyfe i håret.

- Disse bildene er ekstremt urovekkende. Vi vet at dyr blir tatt fra det fri og brukt som rekvisitter i turistenes feriebilder. De blir holdt fanget under elendige forhold, hvor de lokkes med mat, slik at de får alvorlige psykiske traumer, sier direktøren i World Animal Protection Steve McIvor ifølge en pressemelding.

McIvor fortsetter med å kalle det «latterlig» at dette bidrar til selfie-jaget, som har blitt et verdensomspennende fenomen.

- Industrien opprettholdes av uvitende turister, fortsetter han.

Voldsom vekst i dyreselfier

Det beregnes at 80 prosent av all tømmereksporten fra Peru stammer fra ulovlig avskoging. Mange av dem som driver med dette ønsker også å få en ekstrainntekt ved å fange og selge ville dyr.

Dyret i videoen er av arten trefingrede dovendyr. Disse beveger seg veldig sakte, og blir derfor et lett bytte for trehoggerne. Mannlige dovendyr pleier som regel å tilbringe hele livet sitt i ett tre.

I en nylig frigitt rapport fra den internasjonale dyrevernorgansisasjonen legger de fram en verdensomspennende undersøkelse av bilder på sosiale medier. Undersøkelsen viser en drastisk økning i selfier med ville dyr.

Fra 2014 har antallet selfier økt med 292 prosent. Over 40 prosent av disse er «dårlige» selfier. Dette innebærer at personen holder, klemmer eller en annen upassende interaksjon med det ville dyret.

I den samme rapporten kommer det også fram at 54 prosent av de 249 turistattraksjonene i Latin-Amerika som lokker med møter med ville dyr, tilbyr direkte kontakt med dyrene, som å kosing og holding.

35 prosent av dem brukte mat for å lokke fram dyrene, og 11 prosent ga turistene et tilbud om å svømme med ville dyr.

- Unngå dyr i unaturlige omgivelser

Nærmere undersøkelser av dyrenes levevilkår ble gjort i to byer i Amazonas-regnskogen, Manaus i Brasil og Puerto Alegria i Peru.

Her ble det funnet flere forskjellige dyr som på ulikt vis blir mishandlet i turistnæringa. De vanligste dyrene er dovendyr, kaimaner, amazonasdelfiner og anakondaer.

Den norske dyrevernorgansisasjonen NOAH har i lang tid advart mot denne typen turistnæring. Kort fortalt oppfordrer NOAH alle til å holde seg unna steder hvor dyr ikke lever i sitt naturlige element.

Dette inkluderer også dyrehager, akvarier, delfin- og hvalparker, og sirkus. Alle steder hvor «kommersiell utnyttelse står i sentrum». Unntak er ansvarlige safari-byråer eller såkalte «sanctuaries», mottak for dyr som har hatt det ille.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!