Døvetolker legger ned arbeidet

Har ikke fått lønna justert på 26 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Døvetolker som jobber som frilansere har ikke fått lønna justert på 26 år. Nå legger de ned arbeidet.

Tolkene er skuffet over at de ikke fikk en egen post på statsbudsjettet. Nå vil de nekte å ta på seg oppdrag for å markere sin misnøye, melder NRK.

Døve, døvblinde og hørselshemmede vil dermed få problemer med å få utført oppgaver i både jobb og fritid.
Lønnstrinn i 1981
- I 1981 ble vi satt inn i det som var tilsvarende lønnstrinn 22. Den gangen ble vi sammenlignet med lærerne, bare for å bli plassert på et lønnstrinn. Men lærerne har jo gått fra oss for mange år siden, sier Britt Anita Hansen, leder av Hålogaland regionlag i Tolkeforbundet.

- Vi har heller ikke noen minstetakst på oppdrag. Vi kan få oppdrag på en halvtime eller en time og bare få betalt for det, sier hun.

I enkelte fylker utfører frilanstolkene 50 prosent av alle tolketjenester, og i Troms og Finnmark finnes det ikke fast ansatte tolker. På landsbasis er det mellom 200 og 250 tolker som jobber på frilansbasis.

- De tar ikke oppdrag i dagene som kommer, men vil selvsagt tolke dersom liv eller helse står i fare, sier forbundsleder Anne Henriksen i Avyo, hvor de fleste tolkene er organisert.


Ny utredning
Ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementet er årsaken til at frilanstolkene ikke er tilgodesett med en egen post i statsbudsjettet at departementet vil utrede ordningen. Dette møter lite forståelse blant tolkene.

- Forrige utredning kom for fire år siden. Det er frustrerende å hele tiden bli møtt med at det skal komme en ny utredning, sier Henriksen til NTB.

- Mange av døvetolkene er unge og idealistiske, og ser snart at dette ikke går økonomisk. Dermed mister vi verdifull kompetanse, sier hun.

Selv er dovetolkene svært fortvilte, og skriver følgende i et presseskriv:

"Hvilken annen gruppe med 3-årig universitetsutdannelse ligger i lønnstrinn 22? Kan regjeringen fortelle oss dette? Hvor lenge skal dere ignorere oss? Helt til brukergruppene døve, døvblitte og døvblinde står uten tolk? – som forøvrig er en lovfestet rett brukerne har!

Vi har nå gått fra jobben vår. Hvem overtar? "

(NTB)