Dovre-moskus døde under fangst

Moskusoksen skulle fanges på Dovre for å brukes i avl i Troms. I stedet endte dyret sine dager under fangsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken til at moskusen døde fredag er ikke klarlagt. Dyret vil bli obdusert på Veterinærinstituttet i Trondheim, melder NRK.

Planen var å flytte en ung okse, som den siste tiden har gått i en okseflokk i Nystugudalen i Oppdal, til moskusfarmen på Ryøy i Troms. Søknaden som ble sendt til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag ble begrunnet med at bestanden på moskusfarmen har behov for genetisk fornyelse.

Myndighetene ga nødvendige tillatelser både til å fange dyret og til å bruke snøscooter og helikopter for å gjennomføre oppdraget.

Men jaktlaget kom ikke lenger enn til injeksjonen av bedøvelse. Den utvalgte oksen ble skutt fra helikopter, men da den var i ferd med å våkne fra bedøvelsen fikk den hjertestans og døde. Moskusen lå da på en biltilhenger, og det ble forsøkt å gjenopplive dyret uten hell.

- Risikoen for at et dyr får hjertestans etter slike bedøvelser er på mellom 0,5 og 2 prosent, sier professor Jon Martin Arnemo ved Veterinærhøyskolen i Oslo.

Han deltok i aksjonen sammen med flere andre veterinærer og oppsynsmenn. Arnemo vil ikke spekulere i om bedøvelsen som ble brukt var for sterk.

Ifølge professoren vil det ikke bli gjort nye forsøk på å fange en moskus i år.

(NTB)