Dovrebanen gjenåpnet

Verneombudet for togledersentralen på Hamar stengte Dovrebanen mellom Hamar og Brumunddal i dag. Nå er strekningen gjenåpnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dovrebanen åpnet igjen etter stenging Hamar: Togtrafikken på Dovrebanen mellom Hamar og Lillehammer ble åpnet igjen i ettermiddag etter at togledernes hovedverneombud Jan Erik Vik tidligere samme dag stengte trafikken. Årsaken til stengingen var at toglederne på Hamar fikk så mange forespørsler fra lokførerne at det gikk ut over arbeidsmiljøet. Bakgrunnen for de mange henvendelsene er at signalanlegget ved Brumunddal har vært drevet manuelt siden april i fjor da det ble oppdaget en signalfeil. Torsdag ettermiddag sa regionleder Jon Frøisland i Jernbaneverket at partene var kommet fram til en løsning.

- Vi bemanner opp togledelsen på Hamar slik at vi også kan håndtere henvendelser fra lokomotivførerne. Dermed har hovedverneombudet akseptert å oppheve stengingen, sier Frøisland.

I februar i fjor ble det oppdaget en meget kritisk signalfeil på Brumunddal stasjon. Et tog fikk grønt gjennom stasjonen, men nølte med å kjøre. Like etter kom et motgående tog. Hadde lokføreren kjørt på grønt, ville en katastrofe inntruffet.

Siden feilen har lokførerene manglet tillit til signalanlegget. Selv om Jernbaneverket har innført manuell betjening på Brumundal stasjon, har lokførerne drevet en selvpålagt sikkerhetsinstruks.

De har rutinemessig ringt togledersentralen fra togene for å forsikre seg om at linjen er fri for tog.

- Dette har ført til uholdbare forhold for de ansatte på togledersentralen, med stort arbeidspress, sier informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket.

  • NSB satte opp buss mellom Lillehammer og Hamar mens togtrafikken sto..

anders.hagen@dagbladet.no

STOPPET: Verneombudet har stoppet Dovrebanen forbi Brumunddal. Lokførerne mener sikkerheten er for dårlig.