Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dow Jones rundet 10 000 poeng

USAs økonomi på bedringens vei. Storbank leverte overraskende gode kvartalstall.

I TITUSEN: Verdens kanskje mest kjente aksjeindeks rundet i dag 10 000 poeng, det er over et år siden forrige gang indeksen var så høy. (AP Photo/Richard Drew)
I TITUSEN: Verdens kanskje mest kjente aksjeindeks rundet i dag 10 000 poeng, det er over et år siden forrige gang indeksen var så høy. (AP Photo/Richard Drew) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Verdens børser har i dag hatt en svært god dag. Oslo Børs steg til årsbeste med en sluttnotering på 342,35.

Det er en oppgang på 2,1 prosent.

Også i Europa var det god stemning ved stengetider. FTSE 100 i London gikk opp 1,9 prosent, CAC 40 i Paris og DAX i Frankfurt hadde en økning på henholdsvis 2 og 2,3 prosent.
 

10 000
Men alle øyne var likevel rettet mot Wall Street og Dow Jones, der mange håpet på at aksjeindeksen i dag skulle gå over 10 000 poeng for første gang siden 7. oktober 2008.  

Sterkere tall enn forventet fra Intel og JPMorgan Chase, som er en av USAs største banker, tidligere i dag gjorde at aksjeindeksen til Dow Jones steg til 10 001,58 poeng da det var 2,5 time igjen av dagen. Senere gikk den ørlite grann tilbake og ligger nå an til en total økning på 1,3 prosent.

Siden bunnen i mars har Dow Jones-indeksen steget hele 54 prosent.  

Det var mye takket være tallene JPMorgan Chase leverte for tredje kvartal som sammen med Intel tippet aksjeindeksen over 10 000 poeng i dag. JPMorgans nettoresutlat endte på 3,6 milliarder dollar. Nettoresultatet for hele fjor var på 527 millioner dollar.  

Storbanken mottok 25 milliarder dollar fra Bush-administrasjonens krisepakke til bankene for ett år siden.

På bedringens vei?  
I en spørreundersøkelse utført av NABE (National Association for Business Economics) sier fire av fem ledende økonomiske eksperter at den verste finanskrisa siden 1930 er over.  

Men selv om aksjemarkedet og de store selskapene leverer bedre kvartalstall, tror de likevel ikke at arbeidsledigheten i USA vil reduseres før i 2012.  

- Fra et teknisk standpunkt kan vi si at finanskrisa trolig er over, sier Dr Tony Cherin, en finansprofessor ved San Diego universitet til Financial Times.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media