MERKEL: Tysklands statsminister Angela Merkel vil gå av som CDU-leder, men blir sittende som statsminister, sier partikilder.
MERKEL: Tysklands statsminister Angela Merkel vil gå av som CDU-leder, men blir sittende som statsminister, sier partikilder.Vis mer

DPA: Merkel tar ikke gjenvalg som partileder, men blir sittende som statsminister

Tysklands statsminister Angela Merkel vil gå av som CDU-leder, men blir sittende som statsminister, sier partikilder.

Merkel har vært CDU-leder i 18 år, men straks er det slutt, dersom man skal tro anonyme kilder fra Merkels eget parti. Det melder en rekke internasjonale nyhetsbyråer og tyske medier mandag.

Først kom nyheten om at Merkel vil gi seg som partileder for sitt kristenkonservative parti CDU allerede under partiets landsmøte i Hamburg i begynnelsen av desember.

Ifølge de samme rapportene har ikke Merkel tenkt til å gi seg som Tysklands statsminister etter det forsmedelige valgresultatet i delstaten Hessen i går.

- Dette er Merkels forsøk på å få grep om situasjonen. Hun måtte handle nå, og det blir spennende å se om hun vil forsette som kansler (statsminister), sier førsteamanuensis Ole Letnes ved Universitetet i Agder.

Det har tidligere vært ventet at Merkel ville stille til gjenvalg, og mange peker på et elendig valgresultat i Hessen som utslagsgivende.

Merkel har ledet CDU i 18 år og har vært Tysklands statsminister siden 2005. Oppslutningen om partiet har imidlertid falt kraftig de siste årene, og søndag ble partiet straffet hardt av velgerne i delstaten Hessen. Partiet endte med en oppslutning på 27 prosent, en nedgang på 11,3 prosentpoeng siden valget i 2013. Det er det verste resultatet for partiet siden 1966.

- Koalisjonen i Hessen er knapp og usikker. Valget i delstaten er det siste i en lang rekke tilbakeslag for CDU. Antallet kritiske stemmer i CDU bare øker, både i den konservative og liberale fløyen, fremholder Letnes overfor NTB.

- Merkel burde handlet før, men kan nå redde stumpene. Hun har alltid sagt at partileder og kansler hører sammen. Det er ikke utelukket at det blir nyvalg, fortsetter han.

Like før klokka 12.00 melder imidlertid nyhetsbyrået AFP at Merkel skal ha opplyst til partifeller at hun vil gi seg som statsminister når det nåværende mandatet utgår i 2021 - uavhengig av valgresultat.