Dr. Erik Bamble har hatt  kjempeavkastning i 12 år. Nå starter han nytt fond. Foto: Eivind Yggeseth. 
Dr. Erik Bamble har hatt  kjempeavkastning i 12 år. Nå starter han nytt fond. Foto: Eivind Yggeseth. Vis mer

17 prosents årlig avkastning

Dr. Avkastning

NeoMed har nettopp avsluttet et fond som har gitt investorene 17 prosents årlig avkastning siden 2004. Nå skal Dr. Erik Amble (64) starte på nytt. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): – Man må ha et godt nettverk.

Fra sitt kontor i Parkveien i Oslo styrer norsk-sveitseren Dr. Erik Amble NeoMed Management, som har fem fond under forvaltning. Det fjerde fondet, som ble startet i 2004 med 940 millioner kroner i forvaltningskapital, er nå avviklet.

De 11 utenlandske selskapene som NeoMed-fondet investerte pengene i er solgt, og fasiten for den årlige avkastningen ble på 17 prosent.

– Alle selskapene er solgt til strategiske kjøpere, ingen har gått på børs. Det var det sveitsiske selskapet Preglem som var best. Det solgte vi for 5,7 ganger investert beløp, sier Amble til Finansavisen.

Argentum, Höegh Capital Partners, AP3, KLP, DNB og de andre investorene er sikkert fornøyde med den avkastningen, spesielt med tanke på alle tapene i oljesektoren flere norske private equity-fond har hatt det seneste året.

Til sammenligning har hovedindeksen på Oslo Børs gitt en årlig avkastning på 11 prosent siden 2004.

Begynte smått
NeoMeds investeringsstrategi virker å være bunnsolid. De fire fondene som nå er avviklet har gitt investorene god avkastning.

– Vi investerer i relativt få selskaper, som vi jobber intenst med. I det første fondet hadde vi 14 prosents årlig avkastning, så 15 prosent i det andre, så 16 prosent, og så 17 prosent, sier Amble til Finansavisen.

I det første fondet på 60 millioner kroner var det nesten kun norske investorer. Men ettersom forvaltningskapitalen har vokst, har også andelen utenlandske investorer økt. I det fjerde fondet utgjorde de norske rundt 40 prosent av investorene.

I dag har NeoMed kun et fond som fortsatt lever, det femte fondet som har 830 millioner i forvaltningskapital. Siden 2013 har fondet investert 480 millioner kroner i 12 selskaper.

– Foreløpig har verdiene økt med 90 millioner kroner, forteller han til Finansavisen.

Opptil én milliard
Nå jobber Amble og de andre i NeoMed med å hente inn penger til det sjette fondet. Allerede har investorer vist interesse til å investere opptil 400 millioner kroner. Planen er å hente inn resten og starte opp fondet i løpet av første halvår neste år.

– Vi satser på å hente inn totalt mellom 800 millioner og 1 milliard kroner, sier Amble til avisen.

Flere økonominyheter:
Enda fullere fly for Norwegian
Snart blir det vin og brennevin på Oslo Børs