Dr. Denis Mukwege og Nadia Murad tildeles Nobels fredspris

Legen og vitnet som kjemper mot seksualisert vold.

VINNERNE: Prisen tildeles Dr. Denis Mukwege og Nadia Murad, for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag klokka 11 offentliggjorde Nobelkomiteen vinneren av Nobels fredspris 2018. Prisen tildeles legen Denis Mukwege og Nadia Murad, for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

«Begge prisvinnerne har gjort en avgjørende innsats for å rette oppmerksomhet mot og bekjempe slike krigsforbrytelser. Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar», heter det i komiteens begrunnelse.

Seksualisert vold

Mukwege har i en årrekke drevet et sykehus som spesialiserer seg på å behandle kvinner med skader etter seksualisert vold i Kongo.

Murad ble fengslet av IS og utsatt for overgrep av terrororganisasjonen. Hun reiser nå verden rundt med et sterkt engasjement for å bekjempe seksualisert vold i konflikter.

NRK har vært i kontakt med broren til Nadia Murad, Sauran Murad, som forteller at nyheten har nådd fram til fredsprisvinneren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer