Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dr. Denis Mukwege og Nadia Murad tildeles Nobels fredspris

Legen og vitnet som kjemper mot seksualisert vold.

VINNERNE: Prisen tildeles Dr. Denis Mukwege og Nadia Murad, for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag klokka 11 offentliggjorde Nobelkomiteen vinneren av Nobels fredspris 2018. Prisen tildeles legen Denis Mukwege og Nadia Murad, for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

«Begge prisvinnerne har gjort en avgjørende innsats for å rette oppmerksomhet mot og bekjempe slike krigsforbrytelser. Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar», heter det i komiteens begrunnelse.

AKTIVIST: Nadia Murad Foto: AP/Ronald Zak
AKTIVIST: Nadia Murad Foto: AP/Ronald Zak Vis mer
LEGE: Denis Mukwege. Foto: MARC JOURDIER / NTB Scanpix
LEGE: Denis Mukwege. Foto: MARC JOURDIER / NTB Scanpix Vis mer

Seksualisert vold

Mukwege har i en årrekke drevet et sykehus som spesialiserer seg på å behandle kvinner med skader etter seksualisert vold i Kongo.

Murad ble fengslet av IS og utsatt for overgrep av terrororganisasjonen. Hun reiser nå verden rundt med et sterkt engasjement for å bekjempe seksualisert vold i konflikter.

NRK har vært i kontakt med broren til Nadia Murad, Sauran Murad, som forteller at nyheten har nådd fram til fredsprisvinneren.

- Hun gråter og hun kan ikke snakke, sier han.

- Jeg var inne på operasjonssalen da det plutselig ble masse bråk utenfor. Så kom noen plutselig inn og ga meg nyheten, sier fredsprisvinner Mukwege til VG.

IKKE FÅTT TAK I VINNERNE: Berit Reiss-Andersen, lededr av Nobelkomiteen, berømmer fredsprisvinnernes innsats for å adressere seksuelle overgrep i krig. Hun forteller også at hverken Dr. Denis Mukwege eller Nadia Murad har mottatt beskjeden om at de har vunnet årets fredspris. Reporter: Tori Aarseth. Video: Per Ervland. Foto: Lars Eivind Bones / Dag... Vis mer

- Innertier

- Jeg vil si at dette er en av de beste kunngjøringene jeg har hørt i alle årene jeg har vært her, og det er 20 år, sier Nobel-historiker Asle Sveen.

Han svarer et klart «nei» på spørsmålet om prisen vil skape kontroverser. Mens metoo-kampanjen er mer vestlig, kobles kongolesiske Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad til ofrene i andre deler av verden, understreker Sveen overfor NTB.

NOBELHISTORIKER: Asle Sveen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NOBELHISTORIKER: Asle Sveen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Nå har jeg mast om Mukwege i nesten ti år, og endelig fikk han prisen. Det er fantastisk at også Murad også fikk den, sier Sveen, som tidligere har vært forsker ved Nobelinstituttet.

Historikeren håper tildelingen til den kongolesiske legen Denis Mukwege kan rette verdens øyne mot konflikten i Kongo, som har var siden 1990-tallet. Ifølge FNs oversikt har 5,8 millioner mennesker mistet livet.

Nominert vinner i flere år

- Gratulerer så mye til vinnerne, dette er en utrolig fortjent pris. Det er på høy tid at kvinners krigserfaring ses og anerkjennes, sier Audun Lysbakken (SV).

Han og partikollega Karin Andersen har nominert den kongolesiske legen Mukwege i mange år. De har også tidligere nominert Nadia Murad.

- Dennis Mukwege har behandlet tusenvis av kvinner som har blitt utsatt for seksualisert vold i krig, også med fare for sitt eget liv. Og Nadia Murad er en sterk og modig stemme og vi er svært glade for at også hun blir tildelt prisen.

Voldtekt er ikke en bivirkning av krig, men et brutalt våpen, sier Lysbakken.

- Det blir ført krig på kvinners kropp. Prisen er en hyllest og en oppreisning til alle kvinner som bærer traumer og sår, fysiske og psykiske, fra å ha blitt truet, voldtatt og traumatisert.

RØRTE EN HEL VERDEN: Da Yazidi-kvinnen Nadia Murad talte i FN i desember 2016, fikk hun hele sikkerhetsrådet til å bryte ut i applaus. Da var hun 21 år, og fortalte grusomme beretninger fra tiden hun ble holdt i fangenskap av IS. - Jeg trygler dere. Utslett IS for godt, sa hun. Video: NTB Reuters Les mer her: https://www.dagbladet.no/nyheter/fn... Vis mer

- Velfortjent og viktig fredspris

- Jeg gratulerer Denis Mukwege og Nadia Murad med en velfortjent Nobels fredspris. Prisen er en anerkjennelse av modige mennesker som med fare for sitt eget liv hjelper andre, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

- Seksualisert vold og overgrep er en grusom side av moderne krigføring som særlig rammer kvinner. Denne tildelingen vil bidra til å åpne verdens øyne for dette alvorlige problemet, sier Støre.

Støre har tidligere selv nominert Mukwege til fredsprisen.

- Jeg håper fredsprisen vil bidra til at overgriperne nå vil bli stilt til ansvar og at nye overgrep forhindres, sier Gahr Støre.

Blant favorittene

PRIO-direktør Henrik Urdal gleder seg over at Denis Mukwege og Nadia Murad er tildelt årets fredspris og kaller det en meget velfortjent pris.

- Dette var en av våre absolutte favoritter og det er både en viktig og en veldig gledelig pris, sier en strålende fornøyd Urdal til NTB.

Direktøren for Institutt for fredsforskning (PRIO) hadde selv de to prisvinnerne på andreplass på sin spådomsliste i forkant.

- Det er mange som tippet dette og det er en pris som har vært omtalt i mange år, og et tema som har vært på FNs og verdenssamfunnets agenda i årevis, sier han.

EUs president Donald Tusk gratulerer også Mukwege og Murad med Nobels fredspris.

«De har min dypeste respekt for motet, medfølelsen og menneskeligheten de viser i sin daglige kamp», skriver Tusk på Twitter.

Årets fredspris retter søkelyset mot «et kjempeviktig tema», mener Amnesty Norge.

- Prisen setter søkelys på et kjempeviktig tema som får altfor lite oppmerksomhet, seksuelle overgrep i krig og konflikt, og retten til de overlevende for behandling og rehabilitering, sier Egenæs.

Klikk på årstall eller navn for å lese om tidligere vinnere av Nobels fredspris.

Saken oppdateres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!