Dr. Død frikjent for massedrap

Den beryktede hjertekirurgen Wouter Basson, også kjent som Dr. Død, ble frikjent på 46 tiltalepunkter i dag. Frikjennelsen fordømmes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjertekirurgen Wouter Basson, som har vært tiltalt for massedrap, svindel og ulovlig omsetning av medikamenter, ble frikjent på alle punkter av en domstol i Pretoria torsdag.

- Jeg finner tiltalte «ikke skyldig» på samtlige punkter, sa dommer Willie Hartzenberg til salen, som var fullpakket av hvite. Kjennelsen ble applaudert av de tallrike hvite tilhørerne.

Den tiltalte selv viste få følelser under rettssaken, bortsett fra et kort smil idet han ble erklært ikke skyldig, melder BBC.

Den 51 år gamle hjertekirurgen har vært mistenkt for å ha ledet et program for kjemisk og biologisk krigføring, som først og fremst skulle brukes mot fargede sørafrikanere, under apartheidtiden. Basson skal blant annet ha prøvd å utvikle dødelige bakterier og prevensjonsmidler som bare skulle virke på fargede.

Groteske eksperimenter skal ha blitt foretatt med såkalte smarte giftstoffer, som bare skulle ramme fargede. Blant stoffene Basson eksperimenterte med var sigaretter med anthrax, sukker med salmonella-bakterier og sjokolade med botulisme-bakterier.

En talsmann for det regjerende African National Congress (ANC), Smuts Ngonyama, fordømte frikjennelsen av doktoren.

Aktoratet i saken har også anklaget dommeren, Willie Hartzenberg, for å ha vært forutinntatt til fordel for den tiltalte. Frikjennelsen vil bli anket.

Du kan lese mer hos BBC

<B>SMILTE: </B>Den tiltalte smilte kort idet han ble erklært ikke skyldig, men viste ellers få følelser.<br>Foto: EPA/SCANPIX