Dr. Død på frifot

Når folkemordere kan holde seg på frifot i ti år, oppstår det ubehagelige spørsmål om hvem som tjener på det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvorfor befinner folkemorderen Radovan (Doktor Død) Karadzic og hans general Ratko Mladic seg fortsatt på frifot i et land så stort som et røslig norsk fylke? Svaret er åpenbart ikke enkelt, og jeg har det ikke. Men spørsmålet er ytterst ubehagelig ti år etter at 8000 muslimske menn og gutter ble myrdet i Srebrenica på Karadzics ordre, av serbiske styrker under Mladics kommando. Før massakren delte Mladic ut sukkertøy til barna og forsikret alle at han hadde de beste hensikter med å innta byen, som sto under beskyttelse av FN.I ni år har Karadzic vært etterlyst for folkemord av menneskerettsdomstolen i Haag. De første åra ble det åpenbart gjort lite for å arrestere ham. Amerikanske og europeiske NATO-styrker i Bosnia var lite interessert i å skape nye problemer for den skjøre fredsavtalen som Richard Holbrooke hadde forhandlet fram i Dayton, Ohio, seinhøstes i 1995. Karadzic selv hevder at han gjorde en avtale med Holbrooke om å holde seg ute av syne og ute av politikken mot å bli latt i fred.

På frifot, og lite egentlig på flukt, organiserte Karadzic og Mladic et kriminelt og politisk undergrunnsnettverk som finansieres av serbiske økonomiske interesser. Det holder «Operasjon Karadzic» i gang med åpenbart gode forbindelser til makthaverne i Beograd og i Pale. Pale er Karadzics hjemby som nå er hovedstad i den halvt autonome republikken Serbska. «Republikken» er en del av konstruksjonen Bosnia som har fem presidenter og to statsministere der statens byråkrati består av internasjonale hjelpeorganisasjoner. Spesialdomstolen i Haag driver rettsoppgjøret etter borgerkrigene på Balkan der over 200 000 mistet livet i ulike såkalt etniske rensninger. Etter at Slobodan Milosevic ble utlevert til domstolen, ble det tilsynelatende mer fart i forsøkene på å arrestere Karadzic. Men hver gang NATO-styrkene raider hjemmet hans i Pale, ferievillaen eller et ortodokst kloster, er han ikke der likevel.

Hvis han har vært der, er han blitt advart i tide. Hvis han ikke var der, ble styrkene villedet. Eller ble det hele satt i gang fordi det skal synes som om noe blir gjort?Man trenger ikke være spesielt konspiratorisk anlagt for å plages av spørsmålene om hvorfor det tar ti år å fengsle en folkemorder med litterære ambisjoner og komisk ondulert hår innenfor et begrenset landområde. De trenger seg på: Hvem har interesse av at Karadzic ikke må møte i en domstol med rett til et batteri av forsvarere som kan kreve innsyn i dokumenter, bevis, avtaler og underavtaler? Antakelig altfor mange. Balkan på begynnelsen av nittitallet var et ormebol av ulike lands såkalte tjenester, private og ikke-så-private handelsmenn i våpen, innflytelse og motytelser. I offentligheten vedtok FNs sikkerhetsråd resolusjoner, mens helt andre forretninger foregikk utenfor alle offentlige rom.

Et helt annet, men like ubehagelig, spørsmål er hvem som har interesse av at domstolen i Haag ikke får behandlet sakene til de fremste folkemorderne i Europa siden Auschwitz ble befridd. Har dragkampen om den permanente internasjonale straffedomstolen noe å bety i denne sammenhengen? President George W. Bush har drevet en omfattende kampanje mot denne domstolen. Land med stor avhengighet til USA er blitt tvunget til å underskrive avtaler om at de aldri skal utlevere amerikanske statsborgere til denne domstolen. Altså uansett hva de har gjort seg skyldige i.

Spesialdomstolen som behandler sakene fra Balkan, skal legges ned i 2008. Dommerne og aktor som er Carla del Ponte, har gjort det klart at domstolen ikke blir ferdig med de sakene den nå behandler. Likevel insisterer særlig Washington på at domstolen skal legges ned etter planen.Flere ubehagelige tanker melder seg. Nylig kom det en nyhetsmelding om at CIA visste i hvilken hule Osama bin Laden oppholder seg. Det er gått fire år siden han ble verdens mest ettersøkte person. Han skulle tas, «død eller levende», erklærte president George W. Bush og mintes gamle plakater som hadde vært brukt i hans hjemstat Texas for ikke så lenge siden. Jeg lurer på hva Osama hadde hatt å forsvare seg med, og hva han kunne fortelle om da han sloss for amerikanerne mot russerne i Afghanistan, dersom han satt i en tiltaleboks i en internasjonal domstol og ikke lå i en kiste eller satt i et militært tribunal? Det er fælt å lure på sånt.